17.09.2016

TORT KARMELOWY

Tort karmelowy




  Tort - pychota!
Karmelowe ciasto i karmelowy, puszysty krem to autentycznie niebo w gębie :) ... dalsze słowa są zbędne:)




Potrzebne składniki:

na biszkopt karmelowy:
100g cukru drobnego
125ml wody
5 jajek
110g cukru pudru
150-170g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
szczypta soli

na biały krem:
300ml śmietany 36%
150g białej czekolady

na krem karmelowy:
200g masła w temperaturze pokojowej
4 żółtka
100g cukru drobnego
50ml wody
250g dulce de leche

dodatkowo:
gorzkie kakao do posypania
kilka łyżek whisky do nasączenia
kilka łyżek płatków migdałowych

Sposób wykonania:

1. Biały krem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Śmietanę gotujemy, zalewamy czekoladę, mieszamy do uzyskania gładkiej mikstury i wkładamy do lodówki. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na brązowy kolor, przekładamy na papier do pieczenia w celu przestudzenia.
2. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 22-24 cm.
3. Oddzielamy białka od żółtek. Gotujemy karmel z cukru i wody do 121 stopni. Ubijamy żółtka, dodajemy karmel i cały czas ubijamy, aż osiągniemy gęstą konsystencję. Ubijamy białka z solą i cukrem, dodajemy żółtka na przemian z mąką i proszkiem. Delikatnie mieszamy, dodajemy wanilię. 
4. Pieczemy około 30 minut (test suchego patyczka), studzimy.
5. Robimy biały krem. Ubijamy śmietanę z białą czekoladą.
6. Wykonujemy krem karmelowy. Miksujemy masło do białości. W rondelku gotujemy cukier z wodą na syrop. miksujemy żółtka, zalewamy syropem, ciągle miksując. Ubijamy, aż żółta będą miały temperaturę pokojową. Następnie znowu zaczynamy miksować masło, dodając po łyżce masy jajecznej. Na koniec dodajemy dulce de leche. 
7. Ciasto karmelowe kroimy na krążki, nasączamy, przekładamy kremami według swojego uznania. U mnie były dwie warstwy kremu karmelowego, jedna warstwa kremu czekoladowego. 




Boki posmarowałam kremem karmelowym i oprószyłam migdałami, a wierzch udekorowałam kremem czekoladowym i obsypałam kakao.









Smacznego!


2 komentarze:

  1. Na karmelowe słodkości mam zawsze ochote jak już jest jesień i zima:) . Wygląda wspaniale ten tort:)

    OdpowiedzUsuń