6.07.2016

TARTA CYTRYNOWO-LIMONKOWA

Tarta cytrynowo-limonkowa




  To ciasto stało się moją wizytówką. Często je robię w postaci tartaletek o różnych kształtach lub dużej tarty. Ciasto zawsze się udaje, spód i krem można przygotować sobie wcześniej, czyli jest wygodne do przygotowania i ...co najważniejsze, wszystkim zawsze bardzo smakuje:) 
Dekorację z bezy zrobiłam za pomocą rękawa cukierniczego z tylką, którą poszukiwałam przez wiele tygodni. Udało mi się ją wreszcie kupić w Tajlandii:)
 W tym miejscu wielki ukłon do mojej córki:)



Potrzebne składniki:

na spód:
300g mąki pszennej krupczatki
200g masła zimnego 
100g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
szczypta soli
skórka otarta z jednej cytryny

na krem:
4 żółtka
5 łyżek soku z cytryny
2 łyżki soku z limonek
100-120g cukru drobnego
80g masła

na bezę:
120g białek
210g cukru drobnego
szczypta soli




Sposób wykonania:

1. Do miski wkładamy mąkę, cukier, sól i masło. Masło siekamy, podsypując mąką z cukrem. Dodajemy żółtka, skórkę, śmietanę, krótko wyrabiamy i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wykładamy ciastem formę do tarty (wcześniej wysmarowaną masłem). Wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po wyjęciu ciasto nakłuwamy, wykładamy na ciasto papier do pieczenia i obciążamy kamykami lub kulkami ceramicznymi. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, około 20 minut. Potem zdejmujemy obciążenie z papierem i pieczemy jeszcze około 5 minut, do zrumienienia ciasta.
2. Do rondelka wlewamy sok i wsypujemy cukier, podgrzewamy. Żółtka roztrzepujemy, zalewamy sokiem, podgrzewamy cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, odstawiamy i lekko studzimy. Do ciepłego kremu dodajemy masło i mieszamy energicznie trzepaczką.  
3. Do miski wkładamy białka, cukier i sól, ogrzewamy w kąpieli wodnej, aż rozpuści się cukier. Zestawiamy i ubijamy dalej mikserem na najwyższych obrotach.
4. Składamy ciasto. Na kruchy spód nakładamy krem, wyrównujemy na płasko.



 Bezę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na krem. 



Bezę opalamy kuchennym palnikiem. 



Ciasto dekorujemy plastrami cytryny i limonki.







Smacznego!


2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie a ten myk z łyżeczką ,której nie ma sama robię:)

    OdpowiedzUsuń