17.07.2016

DESER MALINOWE KOPUŁY W POLEWIE KAKAOWEJ

Deser malinowe kopuły w polewie kakaowej



  Delikatny deser z musu malinowego polanego lustrzaną glazurą. Lustrzana glazura jest teraz obowiązkowym, modnym elementem deserów:)
Ponadto dekoracja z izomaltu, specjalnego cukru, z którego uzyskujemy syrop o ciekawych właściwościach. Po lekkim przestudzeniu, syrop można formować, rozciągać i tworzyć piękne dekoracje. 


Potrzebne składniki:

na mus malinowy:
200g białej czekolady
100ml gorącej śmietany
4g żelatyny 
300ml puree z malin
300g zimnej śmietany 36%

na glazurę:
210g cukru drobnego
75ml wody
70g kakao
145ml śmietany 36%
8g żelatyny (4 płatki)


na dekorację:
100g izomaltu




Sposób wykonania:

1. Maliny przecieramy przez sitko na puree. Czekoladę rozdrabniamy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Śmietanę podgrzewamy. Zimną śmietanę ubijamy. Gorącą śmietaną zalewamy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy odciśniętą żelatynę. Dodajemy puree owocowe. Studzimy, a następnie mieszamy delikatnie z bitą śmietaną i napełniamy foremki. Ja wypełniłam kopuły. 
Foremki wkładamy do zamrażalnika na parę godzin.
2. Z cukru i wody gotujemy syrop do 103 stopni, zestawiamy. Podgrzewamy śmietanę, namaczamy żelatynę w zimnej wodzie. Do syropu wsypujemy kakao, mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę i wkładamy odciśniętą żelatynę. Mieszamy. Jeśli widzimy, że są jakieś grudki, przecieramy przez sitko. Studzimy do temperatury 30 stopni. Musy wyjmujemy z zamrażalnika i polewamy glazurą.
Najlepiej zrobić to tak, jak pokazują poniższe zdjęcia.







Robimy dekoracje z izomaltu. Izomalt podgrzewamy w rondelku, gdy otrzymamy gęstość syropu, wylewamy na silikonową matę. Przestudzamy, aż masa będzie rozciągliwa i formujemy dekoracje.


Można tworzyć różne wzory wylewając izomalt na matę silikonową we wzorki. 










Dekorujemy i przechowujemy w lodówce.

Smacznego!



2 komentarze: