Ciasto z kremem waniliowym i galaretką
Ciasto, które często robię latem w różnych konfiguracjach. Czasem kremem przekładam biszkopt, czasem na biszkopt kładę truskawki z galaretką, a krem na wierzchu, a czasem dodaję jeszcze warstwę kwaśnej konfitury w środek biszkoptu, na przykład z czarnej porzeczki. Jedno jest zawsze pewne, to ciasto wszystkim smakuje, bez wyjątku i bez względu na upodobania:)
Potrzebne składniki:
na ciasto:
2 jajka
50g mąki pszennej
40g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
na krem:
6 żółtek
40g skrobi kukurydzianej
500ml mleka
100g cukru pudru
1 laska wanilii
50g masła
dodatkowo:
500g truskawek
1 opakowanie galaretki truskawkowej
likier cytrynowy lub pomarańczowy
Sposób wykonania:
1. Robimy biszkopt. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z 20g cukru i solą. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i wanilią. Łączymy delikatnie wszystkie składniki: ubite żółtka, białko i mąkę. Formę o średnicy 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i pieczemy około 20 minut (test suchego patyczka). Studzimy w formie.
2. Mleko gotujemy z ziarnami wanilii. Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy skrobię. Zalewamy gorącym mlekiem, mieszając gotujemy, aż osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Lekko studzimy, do ciepłej masy dodajemy masło, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą.
3. Galaretkę zalewamy 400 ml wrzącej wody.
Biszkopt nasączamy likierem z dodatkiem wody. Nakładamy krem waniliowy, na to układamy truskawki (mogą być pokrojone lub w całości), na wierzch polewamy gęstniejącą galaretką. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Dla mnie rewelacja,co roku w sezonie truskawkowym u mnie goszczą takie ciasta:)
OdpowiedzUsuń