20.07.2016

CIASTKA Z OWOCAMI I SORBETEM

Ciastka z owocami i sorbetem



  Ciekawe ciasteczka z sorbetem, owocami i kremem. Przepis pochodzi z filmu na kanale france 2 i jest autorstwa Christophe Michalak.


Potrzebne składniki:

na ciasto:
100g białka
100g cukru pudru
100g masła w temperaturze pokojowej
100g mąki pszennej
szczypta soli

na krem:
400g śmietany 36%
80g mascarpone
40g mleka skondensowanego słodzonego
1 laska wanilii
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
3 łyżki musu malinowego (bez pestek)

na sorbet:
3 zamrożone banany
300g zamrożonych truskawek
4 łyżki jogurtu typu greckiego

na wkład owocowy:
500g owoców
2 łyżki soku cytrynowego
2 łyżki posiekanej mięty




Sposób wykonania:

1. Miksujemy masło z cukrem, dodajemy białka, dalej miksujemy, dodajemy mąkę i sól. Masa powinna być gęsta. Z kartonu wycinamy kółko jak na zdjęciu. Masę nakładamy płasko na kółko, kółko odrywamy. 




Zostaje nam masa w kształcie kółka. Pieczemy w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Po wyjęciu z pieca kółka nakładamy na wgłębienia w blasze do pieczenia muffinek. Lekko wpychamy ciasto do dołka za pomocą szklanki. 




Trzeba to wszystko zrobić póki ciasto jest jeszcze ciepłe, potem będzie się rwało. W ten sposób otrzymujemy ciasteczkowe, bardzo smaczne foremki.




2. Do miski wkładamy wszystkie składniki na krem i ubijamy. Połowę kremu zabarwiamy puree malinowym. Kremy wkładamy do dwóch oddzielnych worków cukierniczych, a następnie obydwa wkładamy do trzeciego. 




W ten sposób wyciskając krem dostaniemy dwukolorową masę. 
3. Miksujemy w blenderze składniki na sorbet.



4. Owoce kroimy, dodajemy sok z cytryny i miętę. 
5. Do ciasteczkowych foremek wkładamy owoce, sorbet i dekorujemy kremem. 







Ciastka składamy bezpośrednio przed spożyciem. Do tego czasu krem i owoce przechowujemy w lodówce, a sorbet w zamrażalniku.



Smacznego!


1 komentarz: