12.07.2016

SERNIK Z RICOTTY

Sernik z ricotty



  Przedziwny eksperymentalny przepis - sernik bez mąki, za to z drożdżami. Sernik jest bardzo miękki i niesłychanie wilgotny. Polecam:)
Przepis, z małymi zmianami, jest z książki CIASTA I DESERY, SEKRETY MOJEJ KUCHNI autorstwa Marka Łebkowskiego.

Potrzebne składniki:

na spód:
100g biszkoptów
2 łyżki masła
1 łyżka śmietany

na nadzienie:
500g serka ricotta
200g cukru
5 jajek
50ml likieru pomarańczowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
10g świeżych drożdży
20g roztopionego masła
szczypta soli

dodatkowo:
truskawki
galaretka truskawkowa




Sposób wykonania:

1. Biszkopty kruszymy, łączymy z masłem i śmietaną, wykładamy dno tortownicy (20cm średnicy). Wkładamy na 20 minut do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. 
2. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, wanilię, likier, drożdże, masło. Miksujemy. Ubijamy białko z solą, dodajemy do masy. Masę wylewamy na spód, wkładamy do piekarnika. Po 45 minutach nastawiamy piekarnik na 160 stopni, po 15 minutach obniżamy temperaturę do 120 stopni. Po kolejnych 15 minutach piekarnik wyłączamy, ale jeszcze nie otwieramy drzwiczek. Drzwiczki uchylamy po następnych 15 minutach. Po pewnym czasie wyjmujemy i studzimy. 
3. Na sernik nakładamy pokrojone truskawki. 




Sernik z dodatkiem ubitych białek zawsze trochę opada, wykorzystujemy ten środek na położenia truskawek i zalanie ich truskawkową galaretką. 




Smacznego!


2 komentarze:

  1. Nadrabiam zaległości:) byłam na wakacjach w Sandomierzu 3 tyg:),ale już za 3 dni wyruszamy do Hamburga na kilka dni:). Sernik z taką ilościa galaretki musi być pyszny,dla mnie takie ciasta to idealne są na lato :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, życzę Ci słonecznych i ...słodkich wakacji:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń