Deser z bezy migdałowej z pistacjowym kremem
Wspaniały deser, w smaku podobny do makaroników, w wyglądzie do bezy. Krem z dodatkiem pasty pistacjowej jest wyśmienity. Polecam:)
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na bezy:
90g białek
150g cukru pudru
100g mąki migdałowej
szczypta soli
na krem:
200g masła w temperaturze pokojowej
3 łyżki pasty pistacjowej
2 żółtka
1 jajko
3 łyżki cukru drobnego
2 łyżeczki rumu
dodatkowo:
posiekane pistacje do dekoracji
brzoskwinie z puszki
Sposób wykonania:
1. Białko ubijamy z cukrem i solą. Dodajemy mąkę migdałową i lekko mieszamy. Wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia krążki. Posypujemy cukrem pudrem i siekanymi orzeszkami. Odstawiamy na 10 minut. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni. Ciastka pieczemy około 15-20 minut.
2. Ucieramy masło z pastą pistacjową.
3. W kąpieli wodnej ubijamy jajko z żółtkami i cukrem. Zestawiamy i dalej miksujemy, aż do wystudzenia. Znowu ucieramy masło z pastą dodając po łyżce przestudzony kogiel mogiel.
4. Na krążek bezy nakładamy krem i owoce, przykrywamy drugim krążkiem.
Smacznego!
Proszę mnie adoptować :)
OdpowiedzUsuń