Ciasto francuskie z kremem pralinowym
Przepis mojego guru cukiernictwa - Christophe Michalak. Tak często cytuję przepisy Christophe Michalak, że dzisiaj chciałabym go Wam przedstawić:)
Przepisy najczęściej biorę z francuskiego programu na kanale france2.
Poniższy przepis to w oryginale millefeuille revisite, creme diplomate au praline.
Przepisy najczęściej biorę z francuskiego programu na kanale france2.
Poniższy przepis to w oryginale millefeuille revisite, creme diplomate au praline.
1 opakowanie ciasta francuskiego
na masę pralinową:
150g orzechów laskowych (bez brązowej skórki)
150g cukru drobnego
szczypta soli morskiej
na krem:
325ml mleka
2 strąki wanilii
60g żółtek (3 szt M)
50g cukru pudru
30g skrobi kukurydzianej
25g masła
50g białej czekolady
150g bitej śmietany
tafle do dekoracji:
50g orzechy laskowe
40g cukru drobnego
Sposób wykonania:
1. Pieczemy ciasto francuskie jak na kremówkę, według przepisu na opakowaniu. Studzimy i kroimy na równe prostokąty.
2. Robimy pastę pralinową, można ją zrobić dzień wcześniej i umieścić w lodówce. Orzechy prażymy delikatnie na patelni lub w piekarniku i studzimy. Z cukru robimy suchy karmel. Orzechy wykładamy na papier do pieczenia, zalewamy gorącym karmelem.
Studzimy. Miksujemy w blenderze na pastę.
3. Wykonujemy krem. Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii. Żółtka mieszamy, za pomocą ręcznej trzepaczki, z cukrem i skrobią. Zalewamy gorącym mlekiem, gotujemy jeszcze około 3 minuty. Miksturą zalewamy czekoladę, mieszamy. Dodajemy masło, nadal mieszając. Odstawiamy do przestudzenia.
4. Przestudzony krem mieszamy z pastą pralinową. Na koniec dodajemy bitą śmietanę.
5. Blaty ciasta francuskiego przekładamy pralinowym kremem.
6. Przygotowujemy dekorację. Z cukru robimy suchy karmel, wylewamy do przestudzenia na papier do pieczenia. Stwardniały karmel blendujemy na pył. Na blasze do pieczenia wykładamy orzechy, posypujemy zmielonym karmelem, wkładamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
7. Ponieważ zostało mi trochę kremu, upiekłam mini eklerki i nadziałam tym kremem.
Były również bardzo smaczne. Przepis na eklerki i polewę znajdują się w poście - eklerki francuskie z kawową polewą.
To kochana zaszalałaś aż mi oczy z orbi wyszły :)
OdpowiedzUsuńO jaką bitą śmietanę chodzi? Taką gotową kupioną bitą śmietanę, czy należy kupić śmietankę i ubić? Jaką konsystencję ma krem pralinkowy?
OdpowiedzUsuńŚmietana dowolna ubita, ja kupiłam 35% i sama ubiłam. Czy chodzi Ci o konsystencję pasty czy kremu pralinkowego? Zdjęcie pasty jest nad punktem 3, jest to konsystencja podobna do kupowanej nutelli. Po dodaniu kremu patisserie i bitej śmietany jest luźniejsza, ale nadal zwarta.
UsuńCzy będziesz robić te ciastka? Są bardzo smaczne, polecam:)
Pozdrawiam:)