12.06.2016

CIASTO FRANCUSKIE Z KREMEM PRALINOWYM

Ciasto francuskie z kremem pralinowym



Przepis mojego guru cukiernictwa - Christophe Michalak. Tak często cytuję przepisy Christophe Michalak, że dzisiaj chciałabym go Wam przedstawić:)



Przepisy najczęściej biorę z francuskiego programu na kanale  france2.
Poniższy przepis to w oryginale millefeuille revisite, creme diplomate au praline. 



Przedstawiam kadry z filmu, jak wygląda to ciastko zrobione przez szefa kuchni:)







Potrzebne składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

na masę pralinową:
150g orzechów laskowych (bez brązowej skórki)
150g cukru drobnego
szczypta soli morskiej

na krem:
325ml mleka
2 strąki wanilii
60g żółtek (3 szt M)
50g cukru pudru
30g skrobi kukurydzianej
25g masła
50g białej czekolady
150g bitej śmietany

tafle do dekoracji:
50g orzechy laskowe
40g cukru drobnego


Sposób wykonania:

1. Pieczemy ciasto francuskie jak na kremówkę, według przepisu na opakowaniu. Studzimy i kroimy na równe prostokąty.



2. Robimy pastę pralinową, można ją zrobić dzień wcześniej i umieścić w lodówce. Orzechy prażymy delikatnie na patelni lub w piekarniku i studzimy. Z cukru robimy suchy karmel. Orzechy wykładamy na papier do pieczenia, zalewamy gorącym karmelem.


Studzimy. Miksujemy w blenderze na pastę.



3. Wykonujemy krem. Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii. Żółtka mieszamy, za pomocą ręcznej trzepaczki, z cukrem i skrobią. Zalewamy gorącym mlekiem, gotujemy jeszcze około 3 minuty. Miksturą zalewamy czekoladę, mieszamy. Dodajemy masło, nadal mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. 



4. Przestudzony krem mieszamy z pastą pralinową. Na koniec dodajemy bitą śmietanę.
5. Blaty ciasta francuskiego przekładamy pralinowym kremem.




6. Przygotowujemy dekorację. Z cukru robimy suchy karmel, wylewamy do przestudzenia na papier do pieczenia. Stwardniały karmel blendujemy na pył. Na blasze do pieczenia wykładamy orzechy, posypujemy zmielonym karmelem, wkładamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika. 




Gdy karmel się rozpuści, wyjmujemy, łamiemy na kawałki i dekorujemy ciastka.
7. Ponieważ zostało mi trochę kremu, upiekłam mini eklerki i nadziałam tym kremem. 



Były również bardzo smaczne. Przepis na eklerki i polewę znajdują się w poście - eklerki francuskie z kawową polewą. 





Smacznego!


3 komentarze:

  1. To kochana zaszalałaś aż mi oczy z orbi wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jaką bitą śmietanę chodzi? Taką gotową kupioną bitą śmietanę, czy należy kupić śmietankę i ubić? Jaką konsystencję ma krem pralinkowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana dowolna ubita, ja kupiłam 35% i sama ubiłam. Czy chodzi Ci o konsystencję pasty czy kremu pralinkowego? Zdjęcie pasty jest nad punktem 3, jest to konsystencja podobna do kupowanej nutelli. Po dodaniu kremu patisserie i bitej śmietany jest luźniejsza, ale nadal zwarta.
      Czy będziesz robić te ciastka? Są bardzo smaczne, polecam:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń