Cupcakes z matcha
Specyficzny smak matcha może nie wszystkim smakować. Ci natomiast, którzy uwielbiają zieloną herbatę, matcha, senchę i inne tego typu herbaty, będą zachwyceni. Matcha to sproszkowana japońska zielona herbata. Plantacje herbaty przykrywa się specjalnymi matami na kilka tygodni przed zbiorami. Maty chronią listki przed promieniami słonecznymi. Mnie najlepiej smakuje matcha latte (zdjęcie na końcu).
źródło zdjęć www.vumag.pl
zdjęcia herbat-źródło własne
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
100g mąki pszennej
12g matcha
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
na krem:
8g matcha
50g masła
200g sera cream cheese
4-5 łyżek cukru lub według uznania
do dekoracji:
plastry limonki
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni bez termoobiegu.
2. Mąkę z matchą i proszkiem do pieczenia przesiewamy i mieszamy ręczną trzepaczką.
2. Jajka z cukrem ubijamy w kąpieli wodnej, zestawiamy i dalej ubijamy, aż masa osiągnie temperaturę pokojową.
3. Mleko z masłem lekko podgrzewamy, aż masło rozpuści się.
4. Wszystkie składnki mieszamy i napełniamy foremki do cupcakes. Pieczemy około 15 minut (test suchego patyczka).
5. Robimy krem. Matchę rozcieramy z masłem i serem, dodajemy cukier.
6. Cupcakes dekorujemy kremem i limonką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz