14.06.2016

CUPCAKES Z MATCHA

Cupcakes z matcha



Specyficzny smak matcha może nie wszystkim smakować. Ci natomiast, którzy uwielbiają zieloną herbatę, matcha, senchę  i inne tego typu herbaty, będą zachwyceni. Matcha to sproszkowana japońska zielona herbata. Plantacje herbaty przykrywa się specjalnymi matami na kilka tygodni przed zbiorami. Maty chronią listki przed promieniami słonecznymi. Mnie najlepiej smakuje matcha latte (zdjęcie na końcu).

źródło zdjęć www.vumag.pl


zdjęcia herbat-źródło własne

Potrzebne składniki:

na ciasto:
100g mąki pszennej
12g matcha
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
80g cukru drobnego
60ml mleka
40g masła




na krem:
8g matcha
50g masła 
200g sera cream cheese
4-5 łyżek cukru lub według uznania

do dekoracji:
plastry limonki




Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni bez termoobiegu.
2. Mąkę z matchą i proszkiem do pieczenia przesiewamy i mieszamy ręczną trzepaczką. 



2. Jajka z cukrem ubijamy w kąpieli wodnej, zestawiamy i dalej ubijamy, aż masa osiągnie temperaturę pokojową.
3. Mleko z masłem lekko podgrzewamy, aż masło rozpuści się.
4. Wszystkie składnki mieszamy i napełniamy foremki do cupcakes. Pieczemy około 15 minut (test suchego patyczka).
5. Robimy krem. Matchę rozcieramy z masłem i serem, dodajemy cukier.



6. Cupcakes dekorujemy kremem i limonką.






Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz