Flan waniliowy z morelami
Tym deserem zauroczyłam się będąc we Francji, w uroczym miasteczku Nancy. Nie od dziś wiadomo, że francuskie desery nie mają sobie równych. To nie jest jedyne ciastko, które mi tam zasmakowało:) Niektóre postaram się upiec i umieścić na blogu.
Poniżej na zdjęciu flan z cukierni ( i jednocześnie piekarni ), z Nancy.
Długo szukałam odpowiedniego przepisu na flan w wersji, w której podany był w cukierni w Nancy. Udało mi sie stworzyć coś podobnego, a dzieci uznały, że moje ciasto jest jeszcze smaczniejsze. Chyba mówiły prawdę, bez zbytnich komplementów, bo ciasto , jeszcze ciepłe, zjadły prawie natychmiast:))
Nie zdążyłam nawet porobić zdjęć ciasta w całości:)
A oto, na zdjęciach, smakołyki z cukierni.
Nie zdążyłam nawet porobić zdjęć ciasta w całości:)
A oto, na zdjęciach, smakołyki z cukierni.
1 opakowanie ciasta francuskiego
250ml śmietanki 30%
750ml mleka 3,5%
190g cukru drobnego
90g skrobi kukurydzianej
10 żółtek
1 laska wanilii
4 morele
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, bez termoobiegu. Okrągłą formę o średnicy 22 centymetry wykładamy papierem do pieczenia.
2. Mleko, śmietankę i ziarenka z laski wanilii wkładamy do rondelka, podgrzewamy.
3. Do miski wkładamy żółtka, cukier, skrobię i mieszamy trzepaczką. Zalewamy gorącym mlekiem ze śmietanką, ciągle mieszając. Miksturę podgrzewamy, aż osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Zestawiamy i mieszamy za pomocą blendera z metalowymi nożami.
4. Formę wykładamy ciastem francuskim, formujemy kilkucentymetrowy brzeg. Wlewamy masę i układamy na wierzchu przekrojone morele. Wkładamy do pieca na około godzinę.
5. Ciasto można jeść na ciepło (ale mimo wszystko po lekkim przestudzeniu) lub na zimno. Owoce na cieście można zalać galaretką.
Wygląda przepysznie aż chce się jeść:)
OdpowiedzUsuń