07.06.2016

DESER Z BEZY MIGDAŁOWEJ Z PISTACJOWYM KREMEM

Deser z bezy migdałowej z pistacjowym kremem




  Wspaniały deser, w smaku podobny do makaroników, w wyglądzie do bezy. Krem z dodatkiem pasty pistacjowej jest wyśmienity. Polecam:)

Potrzebne składniki:

na bezy:
90g białek
150g cukru pudru
100g mąki migdałowej 
szczypta soli

na krem:
200g masła w temperaturze pokojowej
3 łyżki pasty pistacjowej
2 żółtka
1 jajko
3 łyżki cukru drobnego
2 łyżeczki rumu

dodatkowo:
posiekane pistacje do dekoracji
brzoskwinie z puszki


Sposób wykonania:

1. Białko ubijamy z cukrem i solą. Dodajemy mąkę migdałową i lekko mieszamy. Wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia krążki. Posypujemy cukrem pudrem i siekanymi orzeszkami. Odstawiamy na 10 minut. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni. Ciastka pieczemy około 15-20 minut. 



2. Ucieramy masło z pastą pistacjową. 
3. W kąpieli wodnej ubijamy jajko z żółtkami i cukrem. Zestawiamy i dalej miksujemy, aż do wystudzenia. Znowu ucieramy masło z pastą dodając po łyżce przestudzony kogiel mogiel.
4. Na krążek bezy nakładamy krem i owoce, przykrywamy drugim krążkiem.









Smacznego!



1 komentarz: