Ciasto z orzechami pekan
(Hummingbird Cake)
Nie jest to typowo letnie ciasto, bo jest z orzechami pekan, ananasami i bananami, ale właśnie na takie ciasto miałam rodzinne zamówienie:) Warto zachować sobie ten przepis, ciasto jest wyjątkowe i smaczne. W smaku przypomina chlebek bananowy. Przepis pochodzi z magazynu Southern Living.
Potrzebne składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3 duże jajka
1 i 1/2 szklanki oleju roślinnego
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka drobno pokrojonego ananasa
2 szklanki rozgniecionych bananów
1 szklanka orzechów pekan
na krem:
1/2 szklanki masła
1/2 szklanki cream cheese
1/2 szklanki nutella
dodatkowo do dekoracji orzechy pekan
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
2. Mieszamy sypkie produkty: mąkę, sól, cynamon i sodę. Jajka miksujemy ręcznie z cukrem, dodajemy olej i ekstrakt. Łączymy ananas, orzechy i banany.
3. Wszystkie składniki mieszamy w misce, przekładamy do tortownicy (średnica 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
4. Miksujemy masło z serem i z nutellą. Ciasto przekładamy kremem. Na wierzchu dekorujemy kremem i orzechami pekan.
Bardzo lubię chlebek bananowy z czekoladą to i to ciasto by mi smakowało:)
OdpowiedzUsuń