23.06.2016

CIASTKA FRANCUSKIE Z KREMEM PATISSIERE

Ciastka francuskie z kremem patissiere




  Zawsze miałam problem z ciastem francuskim do ciastek typu napoleonka, żeby za wysoko nie urosło. Dziś przedstawiam sposób bardzo prosty i skuteczny, pomysł zaczerpnęłam z książki Pierre Herme. 

Potrzebne składniki:

2 blaty ciasta francuskiego
6 żółtek
100g cukru drobnego
40g skrobi kukurydzianej
500ml mleka pełnego
1 laska wanilii
50g masła w temperaturze pokojowej

 do dekoracji:
cukier puder
maliny






Sposób wykonania:

1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Kładziemy pierwszy blat ciasta francuskiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto kładziemy drugi arkusz papieru i na niego kładziemy kratkę lub denko jakiejś formy, np z kwadratowej tortownicy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze około 5 minut do zrumienienia. 



Z drugim blatem postępujemy podobnie, lecz po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem (równomiernie przez sitko) i wkładamy jeszcze na kilka minut do piekarnika celem karmelizacji cukru. Musimy obserwować ten proces, aby nie przypalić za bardzo ciastka. Blaty studzimy.



2. Robimy krem. Wyjmujemy pestki ze strąka wanilii, wkładamy do mleka (można także włożyć sam strąk, tylko po zagotowaniu należy go wyjąć). Mleko zagotowujemy. W misce mieszamy trzepaczką żółtka z cukrem, dodajemy skrobię, mieszamy. Masę zalewamy gorącym mlekiem, cały czas mieszając. Następnie całość przelewamy do rondelka i gotujemy jeszcze kilka minut, aż osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Nie zapominamy cały czas energicznie mieszać. Zestawiamy i studzimy do temperatury 42 stopnie. Dodajemy masło i mieszamy. Studzimy pod folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch. 



3. Blaty ciasta francuskiego kroimy na prostokąty wielkości ciastek (według uznania).
Na blat bez karmelizacji nakładamy krem, maliny i przykrywamy blatem karmelizowanym. 




Ciastka możemy posypać cukrem pudrem i udekorować owocami, czekoladą lub według własnego uznania.






Smacznego!


1 komentarz: