23.05.2016

TARTA FRANCUSKA Z RABARBAREM

Tarta francuska z rabarbarem



To było szybkie wykonanie ciasta na niedzielę. Mało pracy, smaczny efekt:) Użyłam gotowego ciasta francuskiego i gotowego puddingu, jako namiastki kremu patissiere.
Cała reszta, to mój autorski pomysł, szczególnie z barwieniem rabarbaru malinowym sokiem:)

Potrzebne składniki:

ciasto francuskie - użyłam gotowego, mrożonego
na nadzienie:
500g rabarbaru
100g maliny
50g cukru (lub według uznania)
160ml wody
20g masła
20g miodu
1 opakowanie puddingu waniliowego
500ml mleka
2 łyżki cukru

na dekorację:
500g rabarbaru


Sposób wykonania:

1. Gotujemy budyń według wskazówek na opakowaniu, studzimy.
2. Pieczemy ciasto francuskie, według wskazówek na opakowaniu, w formie do tarty (średnica 22 centymetry).
3. Do rondelka wkładamy pokrojony rabarbar, maliny, cukier, masło, miód, wodę. Gotujemy, aż rabarbar będzie miękki. Przekładamy na sitko, odstawiamy.
4. Rabarbar, do dekoracji, kroimy wzdłuż, na długie paski. Układamy w formie żaroodpornej tak, aby paski swobodnie leżały. Zalewamy sokiem, który otrzymaliśmy z odsączenia owoców. Naczynie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy, aż rabarbar będzie miękki, ale nie za długo, żeby się nie rozleciał:) Wyjmujemy go na kratkę.
Dzięki zabiegowi pieczenia rabarbaru w soku, otrzymałam rabarbar o pięknym malinowym kolorze.



5. Na tartę nakładamy owoce, rozprowadzamy. Na to nakładamy pudding. Paski rabarbaru układamy w kratkę, nadmiar z boków odcinamy. 



Posypujemy cukrem pudrem, aby uzyskać połysk.









Smacznego!

1 komentarz: