18.05.2016

TORT MALINIAK

Tort Maliniak




Tort z przepisu Magdy Gessler, duży, obfity i mocno alkoholowy, jak wszystkie w cukierni Słodko Słony. Dużo waniliowego kremu, dużo owoców, dużo alkoholu...Nie są to torty lekkie jak pianka, o nie! Ja jednak bardzo je lubię... tylko w małych ilościach:) Jestem przekonana, że Wam też posmakuje. Nie od parady torty Magdy Gessler mają takie powodzenie:)
Mój tort miał średnicę 23 centymetry i 12 centymetrów wysokości. Jeden z większych jakie zrobiłam.




Potrzebne składniki:

na biszkopt:
6 jajek
50g cukru pudru
180g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu z wanilii

na ciasto kruche:
150g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
100g masła zimnego
20g cukru z wanilią
3 żółtka
szczypta soli

ciasto francuskie - użyłam gotowe

na krem waniliowy:
300g masła w temperaturze pokojowej
8 żółtek
220g cukru drobnego
100ml wody
ziarna z 1 laski wanilii

dodatkowo:
200ml adwokatu
200g konfitury malinowej
240g czerwonego marcepana
500g malin
300ml śmietany 36%
200g sera mascarpone
50g masła
4 łyżki cukru pudru


Sposób wykonania:

1. Robimy biszkopt. Jajka ubijamy w kąpieli wodnej z cukrem i solą. Zestawiamy dalej ubijając, aż do schłodzenia. Delikatnie mieszając dodajemy mąkę i wanilię. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, w formie o średnicy 23 centymetry. Biszkopt pieczemy około 30-40 minut (test suchego patyczka). Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty.
2. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy i odkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wykładamy tortownicę o średnicy 23 cm, nakłuwamy ciasto i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż do zrumienienia. 
3. Płat ciasta francuskiego pieczemy też w tortownicy, około 12 minut, w temperaturze 220 stopni. 
4. Robimy krem. Z cukru i wody gotujemy syrop do temperatury 110 stopni. W tym czasie miksujemy żółtka. Żółtka zaparzamy syropem, dalej miksując. Po schłodzeniu, miksujemy dodając po łyżce masła. Dodajemy wanilię.
5. Ubijamy śmietanę z serkiem mascarpone i 2 łyżkami cukru. Do połowy konfitury malinowej dodajemy garść malin, mieszamy. Masło miksujemy z 2 łyżkami cukru.
6. Składamy tort. 
Na dno kładziemy ciasto kruche, smarujemy go konfiturą malinową. Dalej kładziemy płat ciasta biszkoptowego, nasączonego adwokatem. Na to kładziemy 1/3 kremu waniliowego i przykrywamy ciastem francuskim. Na cieście układamy konfiturę pomieszaną z malinami, 1/3 kremu waniliowego i przykrywamy nasączonym blatem biszkoptu. Na to kładziemy krem waniliowy, przykrywamy ostatnim blatem nasączonego adwokatem biszkoptu. Na wierzchu kładziemy bitą śmietanę z mascarpone i maliny. Boki tortu obkładamy cieniutką warstwą masy z masła. Tort wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i obkładamy boki rozwałkowanym marcepanem. 



Na wierzchu przybrałam tort bitą śmietaną z mascarpone, malinami, borówkami i posypałam siekanymi orzeszkami pistacjowymi i struganą białą czekoladą.





Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Ślicznie wygląda ,bardzo imponująco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam czy moge upiec taki tradycyjny biszkopt, bo nigdy nie piekłam takiego który sie robi w kąpieli wodnej i niewiem jak się za to zabrać czy bedzie sie rożnił od zwyklego???Tort wspaniały mam nadzieje ze mi się uda
    Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, biszkopt można upiec według swojego przepisu:) przepisu na krem waniliowy proszę się raczej trzymać, nadaje wspaniały smak ciastu, życzę udanego wypieku!
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Kurcze niestety krem waniliowy mi sie zważył, jakies sugestie?? kamila

      Usuń
    3. Kamila, zważył się bo za ciepłe żółtka pewnie były....trzeba zagotować wodę, wlać do garnka, postawić na to miskę z kremem ( podobnie jak w kąpieli wodnej) miksować cały czas krem na średnich obrotach.
      Krem najpierw trochę się rozpuści ( ale tylko trochę, bo przecież nie trzymamy tego na gazie) potem nagle zacznie być gładki i zwarty, zdjąć wtedy miskę z garnka i jeszcze chwilę pomiksować. Będzie dobrze! Zawsze można uratować! :)
      Pozdrawiam:)

      Usuń