28.12.2014

ORZESZKI

Orzeszki


Przepis na te ciastka mam już ponad 20 lat. Rzadko robię jednak te ciastka, mimo że posiadam specjalną maszynkę - formę do ciastek. Drugim bowiem elementem jest posiadanie palnika na gaz, którego niestety w domu nie posiadam. Korzystam więc z kuchenki tylko u kogoś, gościnnie :)
Zauważyłam, że orzeszki przeżywają swój renesans, dużo osób pyta się o przepis na te ciastka. Mam zatem nadzieję, że mój przepis przyda się :) Ciasteczka są przepyszne i długo można je przechowywać.


Potrzebne składniki:

na ciasto:
500g mąki pszennej
200g masła
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

na nadzienie:
200g masła
80g kakao
1 szklanka drobnego cukru
4 łyżki wody
około 6 łyżek mleka w proszku (tzw niebieskie)



Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, wkładamy do lodówki na około jedną godzinę.
2. Specjalną formę do orzeszków nagrzewamy na ogniu. 


Moja maszynka nadaje się tylko do palników na gaz.
Maszynkę otwieramy, nakładamy do otworów ciasto (wielkości dużego orzecha laskowego, jeśli nałożymy zbyt dużo, ciasto wypłynie bokami z formy i będzie się przypalać).
Maszynkę zaciskamy. Pieczemy ciastka około 5-7 minut, do zrumienienia. 


Po przestudzeniu odrywamy (ewentualnie, jeśli jest :)) z boku ciasteczek nadmiar ciasta.


3. Wykonujemy nadzienie. Wszystkie składniki na nadzienie, oprócz mleka w proszku, wkładamy do rondelka i podgrzewamy. Gdy wszystkie składniki połączą się i otrzymamy gęstą polewę, zestawiamy rondelek z ognia i dodajemy mleko w proszku, energicznie mieszamy. Gęstość nadzienia regulujemy ilością dodanego mleka, według upodobań. Do tego nadzienia pasują bardzo, drobno pokrojone, orzechy włoskie. Ja nie dodałam, tylko ze względu na to, że moja córka jest uczulona na orzechy.
4. Do każdego ciastka nakładamy nadzienie, do pełna. Następnie, każde dwa ciasteczka składamy, uzyskując okrągłe ciastko. Z podanej ilości składników wychodzi 50 sztuk orzeszków. 


Smacznego!


1 komentarz: