11.06.2013

ROLADA CZEKOLADOWA

Rolada czekoladowa " Agnieszka"



Rolada powstała pod wpływem sugestii mojej koleżanki Agnieszki, która uwielbia czekoladę i owoce w ciastach. Mam nadzieję, że spodoba jej się ta rolada :-) W czasie kiedy ją robiłam wspominałam piękne chwile wspólnie spędzonego czasu z Agnieszką. A bywało nawet tak, że widywałyśmy się codziennie i siedziałyśmy ... jakby w jednej ławce :-) 
To dla Ciebie Agnieszko ta smakowita rolada :-)
Smacznego!




Potrzebne składniki:

4 duże jajka lub 5 małych jajek
5 łyżek (ok.130g) cukru pudru
5 łyżek (ok.110g) mąki pszennej tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Ponadto:
400g śmietany 36%
80g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
100g czekolady ciemnej70%
50g czekolady białej
400g truskawek
2 łyżki kakao do posypania

Sposób wykonania:

1. Ubijamy żółtka z cukrem do białości. Do masy dodajemy mąkę, proszek, kakao i delikatnie mieszamy.
2. Ubijamy białko z solą na sztywno. Łączymy z masą.
3. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy ok.15 minut w temperaturze 190 stopni, aż stanie się sprężyste w dotyku.( Nie przesuszamy ciasta bo będzie się łamać w czasie rolowania)
4. Rozkładamy na blacie arkusz papieru do pieczenia i posypujemy przesianym kakao.Wyjmujemy ciasto z piekarnika, przekładamy (odwracamy górą do dołu) na posypany papier, przykrywamy lekko zwilżoną  ściereczką. Po  dwóch minutach odkrywamy, ściągamy papier, na którym piekło się ciasto. Rolujemy razem z pozostałym papierem i zostawiamy do wystudzenia.
5. Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem,dodajemy serek, delikatnie mieszamy (cukru dodajemy według swoich upodobań, a także w zależności od słodkości owoców).
6. Odwijamy wystudzony biszkopt, rozsmarowujemy śmietanowy krem, układamy pokrojone truskawki, roladę rolujemy.Owijamy roladę folią spożywczą, zwijamy końce    ( pakujemy jak cukierek:)) i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

7. W tym czasie przygotowujemy truskawki w białej czekoladzie. Wybrane, ładne owoce myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.W każdy owoc wbijamy wykałaczkę.
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Truskawki zatapiamy końcówką w czekoladzie i odkładamy na arkusz papieru do pieczenia lub opieramy wykałaczką nad  małym kieliszkiem lub wtykamy wykałaczki do np jabłka - chodzi o to aby czekolada zastygła równomiernie z każdej strony.
8. Ciemną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej dodajemy 1/2 łyżeczki oleju roślinnego, mieszamy.
9. Wyjmujemy rolade z lodówki, odwijamy z folii, układamy na talerzu, oblewamy ciemną czekoladą, "wpinamy" truskawki za pomocą wykałaczek,dekorujemy według swojego pomysłu. Roladę przechowujemy w lodówce.

Smacznego!



2 komentarze: