24.06.2013

TORT "WIADERKO"

Tort - wiaderko

... czyli są już wakacje, więc zróbmy sobie babkę z piasku :-)



Na początku ważna informacja - wszystko co tu widzicie jest jadalne !!!
Orzechy imitują piasek, marcepan imituje muszle, biszkopt imituje wiaderko, które jest wykonane z pianek marshmallow... wszystko jest tu udawane, tylko nie smak ! ...przepyszny smak słodkiego, beztroskiego lata !

 Ciasto dedykuję mojej wspaniałej, ukochanej kuzynce Zosi, która lada chwila zakończy rok szkolny i rozpocznie upragnione wakacje :-)

Wizualnie wzorowałam się na "wiaderku" z czasopisma "Dekoracja ciast", natomiast składniki i przepis jest całkowicie mój autorski. Oto różnice:

  • w czasopiśmie proponują "piasek" zrobić z mielonego brązowego cukru - ja natomiast proponuję zrobić zdrowszą i smaczniejszą wersję nadmorskiego piasku, a mianowicie z prażonych orzeszków, 
  • muszelki z lukru plastycznego - u mnie z marcepana, 
  • zielona otoczka wiaderka z masy cukrowej - u mnie z kremu z pianek marshmallow. 
  • zwykły biszkopt - u mnie jest dodatkowo przełożony masą maślaną z kaszą manną. 
Ciasto zrobione jest z myślą o dzieciach i dla dzieci, a więc ma być ładnie, smacznie i zdrowo ! :-)

 Przy zabieraniu się do zrobienia tego ciasta należy najpierw wymyślić sobie jego dokładny rozmiar. Można tu wzorować się na prawdziwym, plastikowym wiaderku i dokładnie go odwzorować.
Ja zaplanowałam sobie zrobić wiaderko o wysokości 14cm, podstawa dolna o średnicy 10cm, a górna - 13 cm.
Upiekłam dwa biszkopty w formie tortowej o średnicy 18cm.(To co mi zostało z okrojenia biszkoptu idealnie można wykorzystać do zrobienia np. Charlotty lub innego ciasta z owocami, bitą śmietaną czy galaretką, można resztki ciasta nawet zamrozić do wykorzystania na potem :-)
Pracę rozłożyłam sobie na dwa dni.

Pierwszego dnia upiekłam biszkopty, zrobiłam piasek i muszelki. 
Następnego dnia zrobiłam krem do przełożenia ciasta i masę do obłożenia wiaderka i... 
skomponowałam plażową sielankę :-)



Potrzebne składniki na biszkopt * :

4 jajka duże lub 5 małych
100g cukru pudru
120g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
szczypta soli
 * ten przepis jest na jeden biszkopt, należy zrobić po kolei dwa takie biszkopty.


Potrzebne składniki na krem:

200g masła w temperaturze pokojowej
8 łyżek kaszy manny
500ml mleka
4-5 łyżek cukru białego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki soku z cytryny


Potrzebne składniki na "piasek":

4 łyżki zmielonych drobno migdałów
4 łyżki zmielonych orzechów laskowych
4 łyżki przesianej bułki tartej
4 łyżki cukru drobnego białego
2 łyżki masła


Potrzebne składniki na 
masę w kolorze morskim:
  •  300g białych pianek   marshmallow
  • około 600g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • barwnik spożywczy w kolorze wiaderka, ja zmieszałam       +     

Do zrobienia muszelek potrzebna będzie:
  • biała masa marcepanowa
  • łyżeczka czekolady w proszku (ilość dowolna, w zależności jak dużo muszelek i morskich rozgwiazd będziecie chcieli zrobić).


Sposób wykonania:

1. Rozbijamy jajka oddzielając żółtka od białek. Ubijamy żółtka z 40g cukru w jednej misce, dodajemy ekstakt z wanilii, nastepnie ubijamy na sztywno białka z cukrem i z solą. Łączymy delikatnie mieszając, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
Pieczemy drugi taki sam biszkopt.
2. Sposób wykonania "piasku" jest bardzo prosty. Mieszamy w misce zmielone migdały, orzechy, bułkę tartą, cukier. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mieszaninę i wolno prażymy na lekkim ogniu. Przesypujemy do płaskiego, dużego naczynia (np. blacha do pieczenia) i studzimy.
3. Aby przygotować krem do przełożenia biszkoptu gotujemy kaszę manną z cukrem na mleku, w podanej wyżej proporcji (na gęsto). Studzimy. Ubijamy masło, dodajemy po łyżce ugotowanej kaszy ciągle ubijając. Dodajemy ekstrakt i sok z cytryny. Wstawiamy do lodówki.

Robimy muszelki: 

- część marcepanu zabarwiamy czekoladą lub kakao na kolor brązowy. Łączymy obydwa kawałki marcepanu ugniatając palcami ale niezbyt długo, tak aby powstała marmurkowa mozaika.
- żeby uzyskać ładnie karbowaną muszelkę potrzebna będzie prawdziwa muszelka, ktorą dokładnie myjemy, osuszamy i posypujemy cukrem pudrem. Następnie należy uformować z masy marcepanowej kółko (cienki placuszek wielkości naszej muszli). Przykładamy marcepan do muszli, lekko dociskając - w ten sposób odciśnie się piękny wzór- następnie delikatnie odrywamy ( dzięki posypce z cukru nie powinno być kłopotu z oderwaniem marcepanu) i odwracamy wzorem do góry. Formujemy palcami kształt muszli starając się nie uszkodzić karbowanej powierzchni.
- długie muszle robimy w ten sposob: rolujemy dwa wałeczki po około 2-3 cm, węższe z jednej strony , z drugiej szersze i skręcamy je wokół siebie, na szczycie formujemy otwór imitujący wejście do muszli :-) Wszystkie te morskie bogactwa to mój wymysł :-) Mam nadzieję, że się Wam spodoba!
Jeśli ktoś pokusi się o zabawę w rzeźbienie muszli i ma jakieś pomysły na ich wykonanie to proszę się ze mną podzielić :-)

Robimy masę z pianek:
Do rondelka wkładamy pianki i podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż się rozpuszczą. Dodajemy mleko, mieszamy. Zestawiamy z ognia dodajemy stopniowo po łyżce cukier puder cały czas mieszając. Jak już będzie tak gęste, że trudno będzie mieszać w rondelku przekładamy masę na blat kuchenny ( będzie się na początku lepiło do rąk) i wyrabiamy masę, podsypując cały czas cukrem pudrem, aż uzyskamy odpowiadającą nam konsystencję. Następnie barwimy masę barwnikiem. Zostawiamy trochę białej masy na zrobienie "uchwytu" od wiaderka.

Teraz mamy dwa biszkopty, krem, piasek, muszle i masę do obłożenia biszkoptu. 

Przystępujemy do budowania wiaderka :

1. Z jednego biszkoptu wykrajamy "torcik" o średnicy 13 cm, natomiast z drugiego o średnicy 10 cm. 
2. Każdy z nich kroimy na dwa krążki, w ten sposób otrzymujemy 4 krążki. Możemy lekko nasączyć je wodą z cytryną i cukrem, ale niezbyt dużo, aby dobrze trzymały kształt i ciasto nie osiadało. 
3. Przekładamy biszkopt kremem układając większe krążki na dole. Wyrównujemy boki biszkoptu odcinając z boków nadmiar ciasta (wiaderko jest w tym momencie jakby do góry nogami :-) 
4. Nakładamy niewielką ilość kremu na bokach ciasta - tylko tyle, żeby przykleiła nam się masa.





5. Rozwałkowujemy masę na placek, nakładamy na ciasto, formujemy kształt wiaderka.






6. Odcinamy nadmiar masy. Robimy pasek szerokości około 4 centymetry, dolepiamy do wiaderka. Do klejenia części mas plastycznych używa się specjalnych klei jadalnych, ja używam białko z jajek - sprawdza się znakomicie! Wystarczy rozsmarować palcem lub pędzelkiem trochę białka na masie, przyłożyć potrzebną część, chwilkę przytrzymać i gotowe!





7. Teraz przekręcamy wiaderko i ustawiamy na dużej tacy lub talerzu - tak jak ma już stać docelowo.



8. Smarujemy na wierzchu ciasto kremem i dolepiamy wałek z masy.



Z odłożonej białej części masy rolujemy wałek i doczepiamy jako rączka wiaderka.




Teraz czas, żeby rozsypać "piasek" i poukładać muszle :-)
To najprzyjemniejsza czynność bo widać efekt całej pracy !






Takie ciasto przyjemnie się je na balkonie, tarasie lub w ogrodzie - byle jak bliżej natury !
Naszymi ulubionami miejscami na wakacje są plaże nad szumiącym morzem, wysokie góry, piękne jeziora, zielone lasy... aby jak najdalej od miejskich betonów...
czy Wy też tak macie? ;-)

Życzę Wszystkim wspaniałych wakacji !





Moim domownikom najbardziej smakował piasek i muszelki :-)





A na koniec Żarcik !
( Żarcik to nie pan, który dużo zajada, tylko chodzi mi o żart) ... żenujący żarcik prowadzącego... ;-) 

A oto mój prawdziwy żarcik-zagadka:

Na talerzu położyłam 4 prawdziwe muszle, zgadnijcie 
które to są?





Prawdziwych nie jemy tylko sztuczne, chyba, że ktoś lubi bardziej chrupiące przekąski ;-)

Smacznego !

2 komentarze: