Tort świąteczny z piernikami i watą cukrową
Pierniki i wata cukrowa- co za frajda dla dzieci, nie tylko w jedzeniu, ale też w dekorowaniu ciasta. Czas przygotowań świątecznych możemy zamienić na pyszną zabawę z dziećmi, naprawdę warto!
Potrzebne składniki:
na ciasto:
275g mąki pszennej
250g cukru pudru
60g kakao
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 duże jajka
230g maślanki
130g oleju z pestek winogron
2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
120g zaparzonej gorącej kawy
na krem:
1 jajko
2 żółtka
170g cukru drobnego
280g masła w temperaturze pokojowej
350g chałwy
250g sera mascarpone
na pierniki:
250g mąki pszennej
100g naturalnego miodu
80g masła
100g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki przypraw piernikowych (cynamon, gałka muszkatołowa, kolendra, imbir, goździki, ziele angielskie, kardamon, anyż, czerwony pieprz)
1 łyżka kakao
do nasączenia:
likier wiśniowy
dodatkowo:
100g konfitury z czarnych porzeczek
wata cukrowa
na lukier królewski:
1 białko
150g cukru pudru
Sposób wykonania:
1. Robimy pierniki. Masło, miód i przyprawy podgrzewamy w rondelku. Dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na blacie kuchennym, podsypując mąką. Wycinamy kształty, układamy na blasze, pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Pierniki można upiec nawet kilka dni wcześniej.
2. Do miski wsypujemy sypkie składniki, do drugiej wlewamy płynne składniki, oprócz kawy. Mieszamy każde z osobna, a potem łączymy. Dodajemy wrzącą kawę, mieszamy i wlewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu, około 60 minut (test suchego patyczka).
3. Wykonujemy krem. Miksujemy masło do białości. Dodajemy po łyżce rozdrobnionej chałwy, dalej ubijając. W drugiej misce ubijamy serek mascarpone. W kąpieli wodnej ubijamy jajka z cukrem na puch. Zestawiamy z garnka i dalej ubijamy, aż masa będzie miała temperaturę pokojową. Masę dodajemy do sera miksując na niskich obrotach. Łączymy masę maślaną z masą serową, delikatnie mieszamy.
4. Ciasto kroimy na kilka krążków, nasączamy. Na pierwszy krążek kładziemy konfiturę, na pozostałe krążki kładziemy krem. Do kilku łyżek kremu dodałam czarne kakao, do zabarwienia masy, i obłożyłam nim boki tortu. Ciasto wkładamy do lodówki.
5. Mieszamy białko z cukrem na lukier. Lukier wkładamy do worka cukierniczego i dekorujemy pierniki. Piernikami dekorujemy tort, na wierzchu tortu kładziemy watę cukrową, która ma za zadanie imitować śnieg :)
Smacznego!
Piękne zdjęcia i niespotykana dekoracja:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Agnieszko 😀
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie 😘