Piernik na powidłach śliwkowych
To zadziwiające, że tyle lat piekę ciasta i nigdy nie piekłam piernika. Tym razem znalazłam przepis na piernik, który wydawał mi się wilgotny, a nie sztywny. Dodatkowo uatrakcyjniłam go przełożeniem z powideł i kremu, i jeszcze polałam lukrem królewskim. Tak, teraz jest to ciasto warte mojej uwagi :)
Potrzebne składniki:
na ciasto:
350g mąki pszennej
15g kakao
70g cukru pudru
1 łyżeczka sody
50g miodu naturalnego płynnego
200g powideł śliwkowych
240g mleka pełnego
120g masła roztopionego
3 jajka
na krem:
110g kaszy manny
160g cukru
700ml mleka
200g masła w temperaturze pokojowej
3 łyżki wódki (opcjonalnie)
dodatkowo:
powidła śliwkowe do przełożenia
na polewę lukier królewski:
1 białko
150g cukru pudru
zielone pistacje do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy formę tzw. keksówkę. Przesiewamy do miski wszystkie sypkie składniki. W drugiej misce mieszamy masło, powidła, miód i mleko. Łączymy wszystkie składniki - sypkie i płynne. Jajka miksujemy z trzema łyżkami gorącej wody na puch. Delikatnie dodajemy do masy. Pieczemy około 70 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
2. Do rondelka wkładamy kaszę, cukier i mleko. Gotujemy, a następnie studzimy do temperatury pokojowej. Miksujemy masło do białości, dodajemy po łyżce kaszę, cały czas miksując. Dodajemy alkohol.
3. Ciasto kroimy na 3 blaty, przekładamy powidłami, a drugą warstwę kremem.
4. Ucieramy lukier królewski, dekorujemy ciasto.
Smacznego!
Muszę go zrobić na dzień babci i dziadka do przedszkola,bo to coś nowego . Pierwszy raz spotkałam piernik z kremem z kaszy manny a kocham ten krem bardzo
OdpowiedzUsuń