Tort świąteczny z owocami
Biszkopt przełożony kremem z bitej śmietany i mascarpone, ze świeżymi owocami to prawie jak letni torcik. Obecnie, kiedy świeże owoce można kupić przez cały rok, taki torcik możemy zrobić zimą. Jest lekki, puszysty i mocno owocowy. Może warto przełamać smak ciężkich ciast świątecznych -makowca, keksu czy piernika, takim lekkim ciastem.
Potrzebne składniki:
na ciasto:
4 jajka
80g cukru pudru
100g mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
na krem:
500g sera mascarpone
450g zimnej śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru
maliny, jeżyny, borówki amerykańskie
Sposób wykonania:
1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 22-24 cm. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą i 40g cukru. Ubijamy żółtka z 40g cukru i ekstraktem, łączymy delikatnie z białkiem, dodajemy mąkę. Pieczemy około 35 minut (test suchego patyczka).
2. Ubijamy ser ze śmietaną i cukrem na puszysty krem. Kroimy biszkopt na krążki, nasączamy na przykład likierem cytrynowym lub wodą z cytryną i przekładamy kremem. Na każdej warstwie kremu układamy owoce. Dekorujemy według swojego uznania.
Smacznego!
tort wygląda genialnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😀
Usuń