Tartaletki z wiśniową frużeliną
Bardzo proste w wykonaniu ciastka z owocami zachwycają smakiem. Można je robić z frużeliną malinową, jagodową i z różnych innych owoców.
Przepis na kruche ciasto pochodzi z książki MICHALAK MASTERCOOK autorstwa Christophe Michalak.
Przepis na kruche ciasto pochodzi z książki MICHALAK MASTERCOOK autorstwa Christophe Michalak.
Potrzebne składniki:
na ciasto:
125g masła zimnego
210g mąki pszennej krupczatki
85g cukru pudru
4g soli
25g mączki migdałowej
1 jajko
1 żółtko
ziarna wanilii z 1/2 strąka
skórka cytrynowa z 1 cytryny
na krem:
250g sera mascarpone
250g śmietany 30%
cukier według uznania
na frużelinę:
1000 g wiśni
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200g cukru drobnego
Sposób wykonania:
1. Sypkie składniki wkładamy do miski, dodajemy masło, siekamy mieszając wszystko. Dodajemy jajko i żółtko i wyrabiamy kruche ciasto. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Wypełniamy ciastem foremki. Pieczemy około 18-20 minut, do zrumienienia.
2. Wszystkie składniki na krem miksujemy na puszystą masę. Wkładamy do worka cukierniczego.
3. Gotujemy syrop z cukru i 3/4 szklanki wody. Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody, dodajemy do syropu, mieszamy. Po kilku minutach dodajemy wydrylowane wiśnie i gotujemy jeszcze około 3 minut, cały czas mieszając.
4. Na spód ciastek wyciskamy krem, nakładamy frużelinę. Dekorujemy miętą i bezami.
Smacznego!
Cudownie wyglądaja :)
OdpowiedzUsuń