16.12.2017

TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI I BORÓWKAMI

Tort czekoladowy z malinami i borówkami



  Prosty tort czekoladowy, który możemy zrobić w ciągu dwóch godzin. Mocno czekoladowy z dodatkiem kwaśnych i soczystych owoców jest wyjątkowo smaczny. Czekolada balansuje się z owocami. Opaska z czekolady ze złotym wzorem z folii transferowej nadaje temu ciastu ekskluzywności. 



Potrzebne składniki:

na ciasto:
130g mąki pszennej
60g kakao
180g cukru pudru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
120ml maślanki
120ml oleju z pestek winogron
120ml zaparzonej gorącej kawy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

na krem:
250g sera mascarpone
250ml śmietany 30%
1-2 łyżki cukru pudru
200g świeżych malin

na polewę:
100g mlecznej czekolady
90g śmietany 30%
1 łyżka płynnej glukozy

na boki:
200g gorzkiej czekolady
folia transferowa

na poncz:
likier Amaretto

na dekorację:
borówki amerykańskie
jeżyny
świeży rozmaryn
płatki czekolady



Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Mieszamy w misce sypkie składniki: mąkę, cukier, sól, proszek i sodę. Przesiewamy. W drugiej misce mieszamy jajko, maślankę, olej i wanilię. Łączymy zawartość obydwóch misek, wlewamy wrzącą kawę, mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut (test suchego patyczka). Studzimy i wykrawamy koła wielkości naszej tortownicy. 



2. Miksujemy ser ze śmietaną i cukrem na puszystą masę. 
Nasączamy krążki likierem, przekładamy kremem, kładąc na wierzch maliny. Tort wkładamy do lodówki.
3. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, nanosimy na folię. Nakładamy folię na bok ciasta, wkładamy do lodówki.
4. Czekoladę rozdrabniamy, śmietanę podgrzewamy. Gorącą śmietaną zalewamy czekoladę, mieszamy. Tort wyjmujemy z lodówki, polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy owocami i rozmarynem. Wstawiamy do lodówki. Folię transferową zdejmujemy bezpośrednio przed spożyciem ciasta. 



Smacznego!


1 komentarz: