16.12.2017

CIASTO DYNIOWE

Ciasto dyniowe




       To jest miesiąc, w którym nie może zabraknąć ciasta z dyni :) dlatego dopełniam obowiązku. Ten obowiązek okazał się nad wyraz smaczny, chyba najsmaczniejsze ciasto dyniowe jakie jadłam. Przepis trochę nietypowy (mój autorski), z ubijaniem jajek do ciasta, z rozpuszczonym masłem i miodem oraz rumem, okazał się rewelacyjny. Polecam :)

Potrzebne składniki:

na ciasto:
180g mąki pszennej
30g mąki migdałowej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
160g cukru pudru
3 duże jajka
100g masła rozpuszczonego
1 łyżka miodu akacjowego
1 łyżka rumu
30g oleju z pestek winogron
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
365g puree z dyni 

na krem:
250g sera śmietankowego philadelphia
250g zimnej śmietany 30%
2-3 łyżki cukru (lub według uznania)

na polewę:
100g masła
100g cukru drobnego
3-4 łyżki kakao
3 łyżki mleka

na dekorację:
2 białka
100g drobnego cukru 
szczypta soli




Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Miksujemy całe jajka z cukrem. W misce mieszamy wszystkie sypkie produkty. Do rondelka wkładamy masło i miód, topimy. Zestawiamy, dodajemy olej, skórkę pomarańczową, wodę z kwiatów pomarańczy, rum i na koniec puree z dyni.
2. Delikatnie mieszamy jajka z sypkimi produktami i masą z puree z dyni. Masę wlewamy do tortownicy, pieczemy około 60 minut. Studzimy i kroimy na dwa krążki.
3. Wszystkie składniki na krem miksujemy na wysokich obrotach, aż uzyskamy gęsty krem. Kremem przekładamy ciasto.
4. Do rondelka wkładamy składniki na polewę, podgrzewamy mieszając. Polewamy ciasto i wkładamy je do lodówki.
5. Wykonujemy szwajcarską bezę. Białko z cukrem i solą podgrzewamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszamy. Gdy cukier rozpuści się, zdejmujemy z kąpieli wodnej i miksujemy, aż beza będzie miała temperaturę pokojową. 
Dekorujemy ciasto. Ja dodatkowo opaliłam bezę palnikiem, udekorowałam miechunką peruwiańską. 



Smacznego!


1 komentarz: