18.12.2017

CUPCAKES Z NUTELLĄ

Cupcakes z nutellą



Babeczki są bardzo wilgotne, mocno czekoladowe i puszyste. Przepis oparłam (z dużymi zmianami) na przepisie, podobnych cupcakes, ze strony bloga pod tytułem Life Love and Sugar.

Potrzebne składniki:

na ciasto:
130g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
90ml wody
40g kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
112g masła w temperaturze pokojowej
160g cukru pudru
2 jajka
90ml mleka
250g nutelli
50g borówek amerykańskich

na krem:
250ml śmietany 30% zimnej
70g nutelli

Sposób wykonania:

1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Masło ubijamy z cukrem, dodajemy po jednym jajku, dalej ubijając. W szklance mieszamy wodę z kakao i wanilią. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą i solą. W drugiej misce mieszamy nutellę z mlekiem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Masę przelewamy do papilotek na cupcakes. Do każdej wsypujemy kilka borówek. Pieczemy około 20 minut (test suchego patyczka).



2. Ubijamy zimną śmietanę z nutellą. Przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy cupcakes. Ciastka możemy posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub pekan.





Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz