Cupcakes z nutellą
Babeczki są bardzo wilgotne, mocno czekoladowe i puszyste. Przepis oparłam (z dużymi zmianami) na przepisie, podobnych cupcakes, ze strony bloga pod tytułem Life Love and Sugar.
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na ciasto:
130g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
90ml wody
40g kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
112g masła w temperaturze pokojowej
160g cukru pudru
2 jajka
90ml mleka
250g nutelli
50g borówek amerykańskich
na krem:
250ml śmietany 30% zimnej
70g nutelli
Sposób wykonania:
1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Masło ubijamy z cukrem, dodajemy po jednym jajku, dalej ubijając. W szklance mieszamy wodę z kakao i wanilią. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą i solą. W drugiej misce mieszamy nutellę z mlekiem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Masę przelewamy do papilotek na cupcakes. Do każdej wsypujemy kilka borówek. Pieczemy około 20 minut (test suchego patyczka).
1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Masło ubijamy z cukrem, dodajemy po jednym jajku, dalej ubijając. W szklance mieszamy wodę z kakao i wanilią. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą i solą. W drugiej misce mieszamy nutellę z mlekiem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Masę przelewamy do papilotek na cupcakes. Do każdej wsypujemy kilka borówek. Pieczemy około 20 minut (test suchego patyczka).
2. Ubijamy zimną śmietanę z nutellą. Przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy cupcakes. Ciastka możemy posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub pekan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz