8.04.2017

TORT Z KREMEM CHAŁWOWYM

Tort z kremem chałwowym





   Już kilka tortów chałwowych jest na moim blogu, ale ten ma wyjątkowy krem z oryginalnej tureckiej chałwy. Jest przepyszny.

Potrzebne składniki:

na biszkopt:
4 jajka
80g cukru pudru
100g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego

na krem:
300g chałwy waniliowej
200g masła w temperaturze pokojowej
4 żółtka
500ml mleka
50g mąki pszennej
30g cukru pudru

do dekoracji:
150g białej czekolady
(folia transferowa)
ziarna białego sezamu
kilka łyżek dulce de leche

do nasączenia:
100ml wódki
sok z cytryny
woda
cukier




Sposób wykonania:

1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białko z 40g cukru i z solą. Miksujemy w drugiej misce żółtka z pozostałym cukrem i z ekstraktem waniliowym. Łączymy obydwie mikstury bardzo delikatnie, dodając partiami mąkę. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 18-20 cm. Pieczemy około 30-40 minut (test suchego patyczka). Studzimy w formie.
2. Gotujemy mleko. Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę i jeszcze chwilę miksujemy na małych obrotach. Żółtka zalewamy mlekiem, podgrzewamy , mieszając energicznie. Gdy masa osiągnie konsystencję gęstego budyniu, zestawiamy i studzimy. 
3. Chałwę blendujemy na gładką masę. Miksujemy masło, dodając po łyżce chałwy. Dalej miksując dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. 



Kilka łyżek kremu odkładamy do miseczki, mieszamy z dulce de leche - to będzie masa do dekoracji.
4. Biszkopt kroimy na krążki, nasączamy ponczem, przekładamy kremem, krem kładziemy też na wierzchu tortu. Ciasto wkładamy do lodówki.




5. Temperujemy białą czekoladę. 2/3 czekolady roztapiamy, pozostałą część drobno siekamy.


Dodajemy do roztopionej czekolady, studzimy, a potem znowu podgrzewamy (dla białej czekolady jest to 44 stopnie - 25 stopni- 30 stopni).
 Przycinamy folię transferową, rozsmarowujemy czekoladę.


Folię przykładamy do boków ciasta i odstawiamy do lodówki.



6. Na suchą patelnię wsypujemy sezam, podgrzewamy, cały czas mieszając, aż nabierze brązowego koloru. Studzimy.




7. Ciasto dekorujemy. Posypujemy grubo sezamem, dekorujemy kremem i na koniec zdejmujemy folię. 







Smacznego!


4 komentarze: