07.02.2017

DESER - KREM KAWOWY Z MALINAMI

Deser - krem kawowy z malinami



  Szybki deser, ale niezwykle smakowity. Aromat startej fasoli tonka nadaje mu niezwykłego zapachu i smaku francuskich deserów.




Potrzebne składniki:

4 żółtka
75g cukru pudru
10g zmielonej kawy 
1/2 fasoli tonka
300ml mleka
75ml śmietany 30%
30g masła
maliny




Sposób wykonania:

1. Ubijamy żółtka z cukrem. Mleko gotujemy z kawą i startą fasolą tonka, odcedzamy. Żółtka zalewamy mlekiem, gotujemy całość na małym ogniu, aż osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Zestawiamy, studzimy do 50 stopni. Dodajemy masło, mieszamy, studzimy.
2. Ubijamy śmietanę, łączymy z kawowym budyniem. Przekładamy do naczynek, dekorujemy malinami. 



Smacznego! 


4 komentarze:

  1. Pani Wando wspaniałości Pani zaserwowała w moje urodziny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wandziu, widzę, że francuskie desery masz już w małym paluszku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, może nie do końca, ale rzeczywiście to mój konik:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń