Cupcakes waniliowe - tulipany i róże
Te ciastka pieczemy bardziej dla swojej zabawy i dla zrobienia efektu "wow" podczas kolacji z zaproszonymi gośćmi. Krem maślany jest tylko kremem maślanym, nie wszyscy za nim przepadają, choć ten jest najlepszy jaki jadłam:)
Należy pamiętać, że ciastka z kremem maślanym muszą być wyjęte z lodówki, przynajmniej na godzinę przed spożyciem.
Ciasto na babeczki jest moim ... sztandarowym przepisem i popisem:)
Są znakomite!
Potrzebne składniki:
Należy pamiętać, że ciastka z kremem maślanym muszą być wyjęte z lodówki, przynajmniej na godzinę przed spożyciem.
Ciasto na babeczki jest moim ... sztandarowym przepisem i popisem:)
Są znakomite!
Potrzebne składniki:
na ciasto:
60g masła w temperaturze pokojowej
150g cukru pudru
2 jajka
175g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
75ml śmietany 36%
60ml oleju z orzechów ziemnych
160ml mleka pełnego
300g masła w temperaturze pokojowej
140g smalcu roślinnego Crisco
100ml śmietany 36% w temperaturze pokojowej
4 łyżki płynnej syropu glukozowego
2 łyżki ekstraktu z wanilii
300g cukru pudru lub według uznania
barwniki spożywcze
Sposób wykonania:
1. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku stale ucierając. Przesiewamy sypkie składniki, mieszamy płynne składniki. Wszystko mieszamy w jednej misce. Czyż jest prostszy sposób na zrobienie pysznych, przepysznych cupcakes?!
Pieczemy w papilotkach na muffiny, około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
barwniki spożywcze
Sposób wykonania:
1. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku stale ucierając. Przesiewamy sypkie składniki, mieszamy płynne składniki. Wszystko mieszamy w jednej misce. Czyż jest prostszy sposób na zrobienie pysznych, przepysznych cupcakes?!
Pieczemy w papilotkach na muffiny, około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Miksujemy masło i smalec z cukrem, dodajemy po łyżce śmietany. Na koniec dodajemy wanilię i syrop glukozowy. Miksujemy, aż konsystencja kremu będzie gładka. Przekładamy i rozdzielamy krem do tylu miseczek, ile potrzebujemy kolorów. Mieszamy z barwnikami. Dekorujemy za pomocą worka cukierniczego z odpowiednimi końcówkami.
Smacznego!
Smacznego!
Wandziu, faktycznie - efekt wow. :) Są cudne, ale znając Twoje doświadczenie kulinarne, to w smaku też muszą być wspaniałe. :)
OdpowiedzUsuńPolecam:) babeczki miękkie, delikatne, lekko wilgotne. Krem z tego przepisu jest też wyjątkowo dobry.
UsuńPozdrawiam:)
W jaki sposób można uzyskać taki efekt kolorystyczny z kropeczkami,?
OdpowiedzUsuńJakiś instruktarz można prosić, jeśli to nie tajemnica :)
Pędzelkiem pomalowałam wewnętrzną stronę worka cukierniczego płynnym, czerwonym barwnikiem spożywczym. Za pomocą noża naniosłam różowy krem na boki, w środek worka włożyłam krem zielony. Ponieważ krem jest tłusty, a farba rozcieńczona ....to tak wyszło:)
Usuńdziękuję, pracochłonne, ale efekt super. Myślę, że się skuszę na ten krem i sposób :) tylko gdzie się kupuje ten tłuszcz roślinny.
OdpowiedzUsuńTo amerykańska specjalność, ja kupuję w Niemczech, ale prawdopodobnie można kupić w internecie....jak wszystko:)
UsuńPiękne muffiny, a dekoracja to już totalny odjazd.
OdpowiedzUsuńDziękuję Dorotko:)
UsuńPozdrawoam serdecznie:)
Są przepiękne! Ja też czasem robię jakieś ciacho dla efektu wow :-)
OdpowiedzUsuńWando, czy ten amerykański tłuszcz to coś podobnego do planty? Wiesz może? Pozdrawiam serdecznie.
A z jakiej firmy ma Pani tylke?
OdpowiedzUsuńNiestety nie pamiętamnazwy firmy, kupowałam przez internet. Wpisałam "tylka tulipan"....coś mi tam wyskoczyło i zamówiłam:)
Usuń