10.02.2015

TORT W KSZTAŁCIE KOSZULI

Tort w kształcie koszuli



Na różnych stronach internetowych jest dużo tortów figuralnych. Nie jestem zwolenniczką takich wypieków, ale tym razem skusiłam się, żeby zrobić taki torcik.
Poza ciekawym wyglądem, tort ten zasługuje na uwagę ze względu na, wspaniały wprost, krem czekoladowy. Przepis pochodzi ze ZŁOTEJ KSIĘGI CZEKOLADY.



Może zdjęcie ... koszuli nie wygląda na apetyczne ciasto, w ogóle nie wygląda na ciasto, ale wierzcie mi środek jest wyjątkowo smakowity :)


Potrzebne składniki:

na ciasto:
5 jajek
120g mąki pszennej
1 łyżka gorzkiego kakao
100g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu wanilii

na krem czekoladowy:
3 żółtka
75g cukru pudru
25g mąki pszennej
250ml mleka
80g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady

na krem maślany:
115g masła w temperaturze pokojowej
45g białka
70g cukru drobnego
1 łyżka czekolady min 65% w proszku

do nasączenia:
szklanka zaparzonej, osłodzonej kawy
2 łyżki likieru kawowego

do dekoracji:
plastyczna masa cukrowa

Sposób wykonania:

1. Oddzielamy żółtka od białek. Miksujemy białka z połową cukru i szczyptą soli. W drugiej misce miksujemy żółtka z pozostałym cukrem i wanilią. Łączymy te dwie mikstury szpatułką, bardzo delikatnie, wolno. Dodajemy mąkę i kakao, dalej delikatnie mieszając. Całość wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Moja ma wymiary 25 cm na 18 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 25-30 minut (test suchego patyczka).



Z tego przepisu biszkopt jest bardzo lekki, napowietrzony.

2. Robimy krem. Siekamy drobno czekoladę, wsypujemy do miski i odstawiamy. Miksujemy żółtka z połową ilości cukru do białości. Dodajemy mąkę i jeszcze chwilę miksujemy na mniejszych obrotach. Gotujemy mleko z pozostałym cukrem.
Mlekiem zalewamy żółtka, mieszając. Miksturę gotujemy jeszcze parę minut, mieszając. Gorącą zalewamy czekoladę, mieszamy wolno (nie napowietrzając), aż czekolada rozpuści się. Odstawiamy do przestygnięcia.
3. Ciasto kroimy na dwa płaty, nasączamy ponczem i przekładamy kremem czekoladowym, odstawiamy do lodówki.



4. Robimy krem maślany na bezie szwajcarskiej. Do miseczki wkładamy białka i cukier, mieszamy umieszczając miskę w kąpieli wodnej. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na maksymalnych obrotach miksera. Dodajemy po kawałku masła, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy czekoladę.
5. Ciasto obkładamy kremem maślanym, ze wszystkich stron, cienką warstwą.



6. Rozwałkowujemy plastyczną masę cukrową, obkładamy ciasto. Nadmiar masy odcinamy. 



Robimy dekorację, wycinając z masy mankiet, kołnierzyk itd.
Z niebieskiej masy wycinamy krawat. 



Z czarnej masy wycinamy guziki i paski na krawat.



Torcik gotowy :)




Trudno się domyśleć, że ta biała koszula skrywa czekoladowy środek :)



Bardzo smaczny budyniowy krem ...



Smacznego!


5 komentarzy: