06.02.2015

TORCIKI - SŁODKIE SERCA NA WALENTYNKI

Torciki - słodkie serca na Walentynki



Najbardziej popularne ciasto na dzień Świętego Walentego? - oczywiście serce :)
Upiekłam dwa niewielkie serca, każde udekorowałam inaczej. Przepisu na ciasto szukałam w internecie pod hasłem red velvet cake. Nie podaję u siebie konkretnego źródła, gdyż mój przepis jest kombinacją wielu przepisów :)


Potrzebne składniki:

na jedno serce:
125g mąki pszennej
5g kakao
150g cukru pudru
szczypta soli
100ml oleju roślinnego
150ml maślanki
1/2 łyżeczki barwnika spożywczego (w żelu)
1 jajko
1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżki octu winnego 

na krem do dwóch serc:
250g serka mascarpone
125g serka kremowego philadelphia
125ml śmietany 30%
3-4 łyżki cukru pudru
400g wiśni z syropu lub frużeliny

na poncz:
1/2 szklanki syropu z wiśni
kilka łyżek likieru wiśniowego lub wiśniówki
woda wg uznania

do dekoracji:
plastyczna masa cukrowa w kolorze białym i czerwonym
czerwona masa marcepanowa
200g masła w temperaturze pokojowej
kilka łyżek cukru pudru
kilka łyżeczek soku z cytryny




Sposób wykonania:

1. Do miski przesiewamy sypkie produkty: mąkę, cukier, sól, kakao. Do drugiej miski wlewamy maślankę i barwnik, mieszamy i dodajemy olej, jajko i wanilię. Łączymy produkty sypkie z płynnymi, mieszamy trzepaczką. 
2. Do małej miseczki wsypujemy sodę, wlewamy do niej ocet. Soda momentalnie zacznie się pienić, miksturę szybko wlewamy do naszej masy na ciasto, mieszamy. 
3. Formę w kształcie serca wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 30 minut (test suchego patyczka). Studzimy.



4. Robimy krem. Mieszamy dwa rodzaje serka z cukrem. Śmietanę ubijamy, dodajemy delikatnie do masy serowej. 
5. Serca kroimy na dwa krążki, nasączamy i przekładamy kremem serowym.





Do kremu powciskałam wiśnie z syropu.
 Jedno serce obłożyłam kremem, a boki obsypałam okruszkami z ciasta. Wygląda to bardzo ciekawie, bo ciasto jest w kolorze czerwonym. Wierzch tego ciasta posmarowałam kremem maślanym, który uzyskałam miksując masło z cukrem i sokiem z cytryny. Drugie serce z każdej strony posmarowałam kremem maślanym. Krem maślany stosuje się do tego rodzaju ciast po to, aby masa cukrowa dobrze przywierała do ciasta. Krem nakłada się bardzo cienką warstwą. 
Ciasta odkładamy do lodówki.
6. Dekorujemy serce z białymi falbankami. Czerwoną masę cukrową rozwałkowujemy i wycinamy paski na  boki serca oraz serce na wierzch ciasta (przykładając formę, w której piekło się ciasto). 
Boki przyklejamy do ciasta. Robimy białe falbanki, przymocowujemy, a następnie nakładamy wierzch.









7. Dekorujemy drugie serce. Wałkujemy czerwoną masę marcepanową, przytwierdzamy na wierzchu.
Z masy marcepanowej robimy listki.



Odciskamy w kolorowych masach cukrowych różyczki, układamy na cieście.



Serca gotowe na romantyczną kolację w walentynkowy wieczór :)









Smacznego!




2 komentarze:

  1. Piekne ciasto wygląda jak Red Velvet mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, dziękuję za wszystkie miłe uwagi i życzę Ci słodkich Walentynek :)

      Usuń