19.02.2020

SERCE WALENTYNKOWE

Ciasto serce walentynkowe

650

  Bardzo proste ciasto, które stosunkowo szybko można zrobić. Na wieczór walentynkowy - idealne :)
Do dekoracji użyłam rubinowej czekolady. Różowa czekolada jest produkowana z ziaren kakaowca uprawianego w Ekwadorze, Brazylii i na Wybrzeżu Kości Słoniowej, z których podczas procesu produkcji otrzymuje się charakterystyczny kolor i smak. Czekolada nie zawiera sztucznych barwników ani substancji smakowo-zapachowych, jak niektórzy podejrzewają. 

Potrzebne składniki:

na ciasto:
4 jajka
80g cukru pudru
80g mąki pszennej
20g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii

na krem:
250g sera mascarpone
500g zimnej śmietany 30%
cukier według uznania
maliny, jeżyny

do nasączenia:
likier pomarańczowy

do dekoracji:
2 białka
100g cukru drobnego
różowy barwnik jadalny
wiórki czekolady rubinowej
folia transferowa do czekolady
100g gorzkiej czekolady
30g białej czekolady

Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, przygotowujemy formę w kształcie serca.
2. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka z połową cukru i oddzielnie żółtka z pozostałym cukrem i wanilią. Przesiewamy mąkę, kakao i proszek. Dodajemy do białek, na przemian żółtka i sypkie składniki, mieszając delikatnie. Wkładamy masę do formy i pieczemy około 20-30 minut (test suchego patyczka).
3. Do miski wkładamy ser, śmietanę i cukier i ubijamy.
4. Ciasto kroimy na blaty. Możemy nasączyć je likierem lub wodą z cytryną i cukrem. Przekładamy kremem, wkładając do środka owoce. Na wierzchu kładziemy tylko krem, bez owoców i wkładamy do lodówki.
5. Rozpuszczamy białą czekoladę i na folii robimy nią kropki. Ja robiłam to patyczkiem do szaszłyków. Odkładamy do lodówki. W tym czasie topimy i temperujemy gorzką czekoladę. Gdy białe kropki będą już twarde, wlewamy na folię ciemną czekoladę, wygładzamy i obkładamy folią ciasto. Wkładamy do lodówki.
6. Czekoladę rubinową ścieramy na wiórki. Dobrym przyrządem do tego jest nożyk do serów. 

650

650

7. Białka mieszamy z cukrem w kąpieli wodnej. Gdy cukier się rozpuści, zestawiamy i ubijamy na pianę. Dodajemy barwnik. Masę wkładamy do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką. 
8. Wyjmujemy ciasto, zdejmujemy folię. Obsypujemy wiórkami czekoladowymi i dekorujemy kremem bezowym.

650


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz