19.02.2020

TORT MAKOWO-KOKOSOWY

Tort makowo-kokosowy

650

   Ciasto pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Krem z dodatkiem likieru jajecznego jest wyczuwalnie alkoholowy, temperowana czekolada lekko chrupie i pięknie się łamie przy krojeniu. Owoce dodają winności i świeżości temu deserowi. 

650


Potrzebne składniki:

na ciasto:
2 jajka
2 białka
70g cukru pudru
50g mąki migdałowej
50g wiórków kokosowych
50g suchego maku niebieskiego

na krem:
300g mleka
200g likieru jajecznego
120g cukru drobnego
5 żółtek
40g skrobi kukurydzianej
150g miękkiego masła

do przełożenia:
kilogram wiśni mrożonych
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

do dekoracji:
owoce-maliny, borówki, żurawiny
świeży rozmaryn
150g białej czekolady
folia transferowa do czekolady
płatki złota jadalnego

650


do nasączenia:
likier kokosowy

Sposób wykonania:

1. Przygotowujemy formę okrągłą o śr. 20 cm.Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy żółtka delikatnie mieszając, po trochu dodajemy wszystkie sypkie składniki. Pieczemy około 30 minut (test suchego patyczka). Studzimy i kroimy na 2 blaty.
3. Mleko z likierem podgrzewamy w rondelku. Żółtka mieszamy z cukrem i skrobią, zalewamy płynem i dalej podgrzewamy, ciągle mieszając, aż otrzymamy konsystencję gęstego budyniu. Studzimy.
4. Połowę wiśni wkładamy do rondelka, dodajemy mąkę rozpuszczoną w pół szklance wody, zagotowujemy mieszając. Gdy uzyskamy gęsty kisiel, odstawiamy i dodajemy pozostałe wiśnie, mieszamy i studzimy.
5. Masło ucieramy, dodając po łyżce kremu jajecznego. Ja jeszcze dodatkowo wlałam trochę likieru jajecznego. 
6. Składamy tort. Pierwszy blat nasączamy likierem, nakładamy wiśnie, na to krem i przykrywamy drugim blatem. Kładziemy pozostały krem i tort wkładamy do lodówki. 
7. Przycinamy folię transferową do wymiarów tortu. Białą czekoladę rozpuszczamy i temperujemy. Pokrywamy nią folię i obkładamy tort. wkładamy do lodówki.
Po około 2 godzinach wyjmujemy tort, zdejmujemy folię i dekorujemy. Posypujemy ciasto makiem i wiórkami. Układamy owoce i rozmaryn. Na koniec dekorujemy płatkami złota.

650


650

650



Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz