Serniczki w monoporcjach bez pieczenia
Te serniczki to po prostu mini paschy z własnoręcznie robionego serka, przepis stary jak świat. Jak to bywa ze starymi, babcinymi przepisami, przepis najlepszy z najlepszych :)
Potrzebne składniki:
2 litry mleka pełnotłustego
6 dużych jajek
200g kwaśnej śmietany
sok z 1/2 cytryny
250g masła w temperaturze pokojowej
220g cukru pudru
150g płatków migdałowych
60g kandyzowanej skórki pomarańczowej
do dekoracji: owoce
Sposób przygotowania:
1. Mleko gotujemy. Całe jajka bełtamy ze śmietaną i sokiem z cytryny. Gdy mleko zaczyna wrzeć, wlewamy masę jajeczną i lekko mieszamy. Gotujemy na małym ogniu. Po chwili zacznie oddzielać się serwatka. Przelewamy wszystko przez sitko wyłożone gazą. odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
2. Masło miksujemy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy serek, cały czas miksując. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i migdały. Jeśli uważamy, że masa jest za gęsta możemy dodać trochę śmietany.
3. Przygotowujemy mini ranty, obkładamy je folią spożywczą. Nakładamy masę. Wkładamy do lodówki.
Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz