31.05.2019

SERNICZKI W MONOPORCJACH BEZ PIECZENIA

Serniczki w monoporcjach bez pieczenia

650


  Te serniczki to po prostu mini paschy z własnoręcznie robionego serka, przepis stary jak świat. Jak to bywa ze starymi, babcinymi przepisami, przepis najlepszy z najlepszych :)


Potrzebne składniki:

2 litry mleka pełnotłustego
6 dużych jajek
200g kwaśnej śmietany
sok z 1/2 cytryny
250g masła w temperaturze pokojowej
220g cukru pudru
150g płatków migdałowych
60g kandyzowanej skórki pomarańczowej

do dekoracji: owoce

Sposób przygotowania:

1. Mleko gotujemy. Całe jajka bełtamy ze śmietaną i sokiem z cytryny. Gdy mleko zaczyna wrzeć, wlewamy masę jajeczną i lekko mieszamy. Gotujemy na małym ogniu. Po chwili zacznie oddzielać się serwatka. Przelewamy wszystko przez sitko wyłożone gazą. odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. 
2. Masło miksujemy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy serek, cały czas miksując. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i migdały. Jeśli uważamy, że masa jest za gęsta możemy dodać trochę śmietany. 
3. Przygotowujemy mini ranty, obkładamy je folią spożywczą. Nakładamy masę. Wkładamy do lodówki.

650

 Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty.

650

650


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz