Ptysie w ptysiach
W cukiernictwie też są mody. Ostatnio jest moda na monoporcje i ptysie w ptysiach, a więc podążam za modą :)
Przepis ze strony Bavette.
Potrzebne składniki:
na ciasto parzone:
65g wody
65g mleka
55g masła
szczypta soli
125g jajek (3 sztuki)
75g mąki pszennej
na chrupkę:
80g masła
100g cukru brązowego
100g mąki pszennej
na krem:
250ml mleka
3 żółtka
40g cukru drobnego
14g mąki pszennej
14g skrobi kukurydzianej
50g masła
120g praliny
180g miękkiego masła
na wypełnienie małych ptysi:
50g praliny z pistacji
15g śmietany
20g orzeszków pistacjowych
Sposób przygotowania:
1. Robimy masę na chrupkę. Wszystkie składniki wyrabiamy razem, rozwałkowujemy cienko między dwoma papierami do pieczenia, wkładamy do lodówki.
2. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Do rondelka wkładamy mleko, wodę, masło i sól. Gotujemy, a następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Przekładamy do miski. Miksujemy dodając partiami jajka. Przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyjmujemy chrupkę z lodówki, wycinamy kółka o średnicy 4,5 cm. Masę szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ptysie 4,5 cm średnicy), nakładamy na wierzch kółko chrupki. Na drugą blachę szprycujemy malutkie ptysie. Duże ptysie pieczemy około 40-45 minut, małe ptysie około 25-30 minut. Studzimy na kratce.
3. Mleko gotujemy, Żółtka mieszamy z cukrem i mąką oraz skrobią. Zalewamy żółtka mlekiem, gotujemy masę, aż będzie gęsta, często mieszamy. Zestawiamy z palnika, dodajemy 50 g masła, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia, przykrywając folią spożywczą.
4. Masło miksujemy, dodając pralinę, a potem po łyżce kremu żółtkowego. Przekładamy do worka cukierniczego.
5. Mieszamy pralinę ze śmietaną, wypełniamy nią małe ptysie.
6. Ptysie kroimy na wysokości 2/3, wypełniamy kremem, wkładamy małego ptysia, dokładamy kremu, przykrywamy odciętym ptysiem. Gotowe:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz