18.04.2019

MAZURKI CZEKOLADOWE MINI

Mazurki czekoladowe mini

650

  W zalewie mody na monoporcje, dziś mazurki też mono. Ciastka udekorowałam zieloną biszkoptową gąbką. To moje odkrycie, wcześniej myślałam, że muszę do tego mieć specjalny syfon na naboje. Być może gąbka z syfonu jest bardziej napowietrzona, ale ta jest też bardzo dekoracyjna. 

650



Potrzebne składniki:

na ciasto:
4 starte ugotowane żółtka
300g mąki pszennej krupczatki
200g masła zimnego
80g cukru pudru
2-3 łyżki lodowatej wody
szczypta soli
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

na polewę:
100g masła
150g cukru drobnego
35g sypkiego kakao
3 łyżki mleka

gąbka do dekoracji:
1 jajko
25g mąki pszennej
15g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
zielony barwnik spożywczy

Sposób wykonania:

1. Robimy gąbkę. Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko mieszamy z barwnikiem. Białko ubijamy z cukrem. Dodajemy na przemian mąkę z proszkiem i żółtko do piany, delikatnie mieszając. Masę wykładamy do plastikowego naczynia, które nadaje się do mikrofalówki. 

650

Wstawiamy naczynie do mikrofali na 2 minuty, na 800 W. Gdy ciasto wystygnie rozrywamy je na potrzebne kawałki.

650

2. Wyrabiamy kruche ciasto. Wsypujemy do miski mąkę, cukier, przetarte żółtka, masło, sól. Siekamy i krótko wyrabiamy dodając wodę. Wkładamy na 1/2 godziny do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, wykładamy ciastem foremki. Pieczemy do zrumienienia, około 20 minut.
3. Wszystkie składniki do polewy wkładamy do rondelka i gotujemy, aż składniki połączą się i utworzą gęstą, błyszczącą polewę. Wlewamy polewę do tartaletek. Dekorujemy gąbką . U mnie w ogrodzie rosną piękne fiołki, którymi udekorowałam ciastka. 

650

650

650


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz