17.12.2016

CIASTO MAKOWE Z BEZĄ

Ciasto makowe z bezą



  Wielowarstwowy torcik mojego pomysłu. Coraz częściej zdarza mi się wypiekać własne kompozycje:) Torcik był przygotowany na damskie party, każda pani poprosiła o kawałek na wynos...po okrzykach w czasie jedzenia wnoszę, że ciasto bardzo wszystkim smakowało:)



Potrzebne składniki:

na ciasto makowe:
5 jajek
150g cukru pudru
120g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180g niebieskiego suchego maku
1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
szczypta soli

na ciasto wiśniowe:
4 jajka
115g cukru pudru
105g mąki pszennej
1 opakowanie wiśniowego kisielu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
szczypta soli

na krem:
500g sera mascarpone
225ml śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru

na bezę:
60g białka
100g cukru pudru
szczypta soli

dodatkowo:
200g czarnej czekolady
1 słoiczek wiśni z syropu
likier pomarańczowy
mały słoiczek nutelli




Sposób wykonania:

1. Robimy bezę, można dzień wcześniej. Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni. Ubijamy białko z cukrem i solą. Pianę nanosimy na blachę, wyciskamy na kształt koła o średnicy tortownicy 20 cm. wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy około 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie wyjmujemy bezy, aż ostygnie.
2. Wykonujemy biszkopt makowy. Białka ubijamy z solą i cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę, proszek, wodę pomarańczową i na końcu wsypujemy mak i delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 40 minut (test suchego patyczka).
3. Robimy drugi biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek, miksujemy białka z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, dalej miksując oraz mąkę, ekstrakt, mąkę ziemniaczaną i kisiel.
Masę wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 30 minut (test suchego patyczka).
4. Serek i śmietanę, mocno schłodzone, miksujemy razem z cukrem. Kilka łyżek odkładamy i mieszamy z nutellą.
5. Obydwa biszkopty kroimy na blaty. Pierwszy kładziemy blat makowy, nasączamy likierem, kładziemy cienką warstwę kremu, przykrywamy blatem biszkoptu wiśniowego. Wykładamy połowę wiśni, przykrywamy grubą warstwą kremu i znowu dajemy wiśnie. Na to kładziemy cienką warstwę kremu i blat makowy. Wierzch smarujemy kremem z nutellą i przykrywamy bezą. Na wierzchu możemy ciasto posypać orzechami i migdałami. Ja lekko posmarowałam bezę białym kremem (żeby orzechy lepiej się trzymały) i posypałam płatkami migdałów i orzeszkami pistacjowymi.
Tort wkładamy do lodówki.
6. Topimy czekoladę w kąpieli wodnej. Przycinamy odpowiednio folię transferową. Nanosimy na nią czekoladę, rozsmarowujemy. Folię przylepiamy czekoladą do ciasta, wkładamy do lodówki. 




Folię możemy zdjąć bezpośrednio przed spożyciem ciasta.








Smacznego!



3 komentarze:

  1. Wygląd obłędnie smacznie. Jestem pod wrażeniem dekoracji z czekolady. Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Dorotko:)
      Tobię też życzę Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!

      Usuń
  2. Ciasto wygląda oszałamiająco:) . Szczęśliwego Nowego roku :)

    OdpowiedzUsuń