4.11.2016

TORCIK BIAŁE SERCE

Torcik białe serce



Torcik na różne okazje. Ja zrobiłam dwa takie serca na przyjęcie weselne, jako dodatkowe ciasta do tortu głównego. W smaku są przepyszne, wszystkim polecam... może na Walentynki?:)




Potrzebne składniki:

na ciasto:
50g cukru drobnego
30ml wody
4 jajka
80g cukru pudru
100g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

na krem:
200g masła 
(w temperaturze pokojowej)
4 żółtka
100g drobnego cukru
50ml wody
250g dulce de leche
3 łyżki spirytusu


na poncz:
likier jajeczny
mleko

na krem do dekoracji:
400ml śmietany 36%
200g białej czekolady
150g sera mascarpone

dodatkowo:
frużelina lub konfitura z czarnej porzeczki
150g niesolonych orzechów ziemnych


Sposób wykonania:

1. Dzień wcześniej przygotowujemy krem z białą czekoladą. Podgrzewamy śmietankę, siekamy czekoladę. Czekoladę zalewamy śmietaną, mieszamy, aż czekolada rozpuści się. Miksturę wkładamy na noc do lodówki.
Orzechy siekamy i prażymy na patelni. Z patelni zsuwamy na papier do pieczenia. Gdy wystygną, przekładamy do słoiczka i trzymamy w chłodnym miejscu.
2. Następnego dnia robimy ciasto. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. 
Wykonujemy suchy karmel, po uzyskaniu bursztynwego koloru wlewamy wodę, mieszamy. Zestawiamy z palnika i studzimy.
3. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z połową ilości cukru i solą. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i wanilią, dodajemy po łyżce karmelu, cały czas mieszając.
4. Delikatnie mieszamy pianę z białek z żółtkami i mąką. Masę wlewamy do formy w kształcie serca, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut (test suchego patyczka). Studzimy na kratce.



5. Masło miksujemy. W drugiej misce miksujemy żółtka, w tym samym czasie nastawiamy syrop tzn. do rondelka wkładamy cukier i wodę i gotujemy do 121 stopni. Gdy syrop będzie gotowy, wlewamy go do żółtek, cały czas miksujemy, aż masa osiągnie temperaturę pokojową.
6. Ponownie miksujemy masło, dodając po łyżce masy jajecznej, następnie dulce de leche i na koniec spirytus.
7. Ciasto kroimy na cztery blaty, nasączamy i przekładamy kremem. Jedną warstwę przekładamy frużeliną z czarnej porzeczki. Na jedną warstwę kremu sypiemy orzechy. Ciasto wkładamy do lodówki.





8. Wyjmujemy z lodówki śmietanę z białą czekoladą, dodajemy ser mascarpone i ubijamy. Kremem dekorujemy ciasto.





Obydwa torciki w lodówce. Gdy przechowujemy w lodówce ciasto należy zadbać, aby nie było w niej produktów o silnym zapachu (typu kiełbasa, śledzie itp oraz surowych kurczaków, jajek itp)


Torty przygotowane do podróży:)



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Obłędne torty:) mnie bardzo ciekawi ten krem dulce de leche bo u nas go nie ma:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)
      W Polsce odpowiednikiem dulce de leche jest kajmak w puszce

      Usuń