24.11.2016

SERNIK DYNIOWY

Sernik dyniowy



  Bardzo sympatyczne ciasto, łatwo się robi, jest mało skomplikowane. Wszystkie składniki nadzienia wkłada się do miski, miesza i ...gotowe:) można już piec.



Potrzebne składniki:

na spód:
150g ciastek oreo
50g ciastek maślanych
80g rozpuszczonego masła

na sernik:
400g białego sera
150g serka homogenizowanego (np. Bieluch)
250g sera mascarpone
200g puree dyniowego
110g cukru pudru
40g budyniu śmietankowego
2 jajka
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

na polewę:
200ml śmietany gęstej
40-50g cukru
2-3 łyżeczki soku z cytryny


Sposób wykonania:

1. Rozdrabniamy ciastka, dodajemy masło i masą wykładamy tortownicę o średnicy 20-22 cm. Formę wkładamy do lodówki.
2. Biały ser mielimy i łączymy z pozostałymi. 
3. Kawałki dyni (wraz ze skórką) wkładamy do piecyka nagrzanego do 180 stopni. 



  Dynię pieczemy około 30-40 minut, aż będzie miękka. Wyjmujemy z piecyka i studzimy. Następnie miękki miąższ wyskrobujemy łyżką do miski i blendujemy. 
4. Wszystkie potrzebne składniki do sernika wkładamy do miski i krótko miksujemy. Przekładamy na ciasteczkowy spód. 
5. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po 20 minutach obniżamy temperaturę do 160 stopni, po kolejnych 40 minutach obniżamy do 120 stopni. Po 20 minutach wyłączamy piecyk, nie otwieramy drzwiczek. Sernik zostawiamy w piekarniku jeszcze około 30 minut.
6. W tym czasie przygotowujemy polewę. Mieszamy śmietanę, cukier i sok z cytryny. Polewamy jeszcze ciepły sernik i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.












Smacznego!










2 komentarze:

  1. Pani Wando bardzo chętnie zrobię ten sernik,ale mam pytanie czy mogę użyć zamrożonego puree z dyni? . W październiku zrobiłam 3 pojemniczki i zamroziłam.

    OdpowiedzUsuń