Tort czekoladowo - orzechowy z sernikiem
Tort złożony jest z kilku warstw. Warstwę sernikową najlepiej upiec dzień wcześniej. W pierwszej wersji miałam zrobić ten torcik z kilkoma rodzajami owoców, ale w trakcie jego wykonywania zaczęłam się skłaniać do wersji z dodatkami orzeszków. To był bardzo dobry pomysł, ciasto wyszło w smaku znakomite! Dekoracja z pralinek Ferrero Rocher dopełniła czarę orzechowego smaku. Gwarantem dobrego smaku jest użycie dobrych składników. W tym przypadku, między innymi, dobrego kakao, oryginalnego sera mascarpone i masła orzechowego. Kwaśne czerwone porzeczki w dekoracji znakomicie uzupełniają się smakowo z całością. Proponuję dodać jeszcze więcej czerwonych porzeczek, jako dekorację talerza z porcją tortu.
Potrzebne składniki:
na sernik:
200g serka śmietankowego (typu Bieluch)
2 jajka
25g mąki pszennej
15g masła
40g gorzkiej czekolady
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
na ciasto czekoladowe:
180g mąki pszennej
200g cukru pudru
50g gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
120ml oleju roślinnego
200ml maślanki
2 jajka
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120ml wrzącej wwody
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
na polewę:
210g drobnego cukru
75ml wody
50g kakao
85g gorzkiej czekolady
140ml śmietany 36%
4 płatki żelatyny (po 2g każdy)
na krem:
250g serka mascarpone
200g nutelli
80g masła orzechowego crunchy
100g orzechów laskowych prażonych
na krem pod polewę:
200g masła
150g nutelli
dodatkowo:
kilka łyżek nalewki wiśniowej do nasączenia ciasta czekoladowego
czekoladki Ferrero Rocher do dekoracji
czerwone porzeczki do dekoracji
rozmaryn i kwiat nagietka do dekoracji
krokant z orzechów laskowych
Sposób wykonania:
1. Robimy sernik. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy serek, wanilię potem mąkę. Rozpuszczamy masło z czekoladą, dodajemy do mikstury. Białko ubijamy z solą, dodajemy do masy, delikatnie mieszając. masę wlewamy do tortownicy o średnicy 16 cm. Pieczemy około 60 minut. Potem wyłączamy piekarnik, ale ciasta nie wyjmujemy, zostawiamy do przestudzenia w piekarniku.
2. Ciasto czekoladowe. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce mieszamy jajka, olej, maślankę i wanilię. Kawę zaparzamy wrzątkiem. Wszystkie składniki mieszamy i przelewamy masę do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 45-50 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
3. Wykonujemy krem. Miksujemy serek mascarpone, dodajemy nutellę i masło orzechowe. Siekamy orzechy i dodajemy do kremu.
3. Wykonujemy krem. Miksujemy serek mascarpone, dodajemy nutellę i masło orzechowe. Siekamy orzechy i dodajemy do kremu.
4. Składamy tort. Ciasto czekoladowe kroimy na dwa blaty. Kładziemy pierwszy blat, nasączamy wiśniową nalewką, smarujemy połowę kremu, kładziemy sernik i pozostały krem. Na wierzchu kładziemy drugi blat ciasta czekoladowego i nasączamy go. Tort wkładamy do lodówki.
5. Miksujemy masło, dodając po łyżeczce nutelli. Wyjmujemy tort, smarujemy cienko boki i wierzch maślanym kremem. Wkładamy do zamrażalnika.
6. Robimy polewę. Cukier z wodą umieszczamy w rondelku na średnim ogniu. Podgrzewamy do 103 stopni, bez mieszania. Śmietanę podgrzewamy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, czekoladę drobno siekamy. Zestawiamy syrop z palnika, dodajemy kakao, czekoladę i śmietanę, mieszamy. Dodajemy odsączoną z wody żelatynę. Mieszamy, a następnie miksujemy blenderem. Przecedzamy przez sitko. Studzimy do temperatury 32 stopnie.
7. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, polewamy polewą, dekorujemy pozostałym kremem maślanym, pralinami i owocami.
Wygląda wspaniale i te smaki sernik i masło orzechowe za które mogę się dać pokroić :)
OdpowiedzUsuń