Ciasto Opera Earl Grey
Oryginalne i znane ciasto Opera składa się z kilku warstw migdałowego biszkoptu Jaconde nasączonego kawą i maślanego kremu. Moje ciasto też składa się z kilku warstw. Jest to jednak wersja lżejsza, krem maślany zastąpiłam kremem z mascarpone, a nasączyłam syropem z dodatkiem Earl Grey.
Biszkopt czekoladowy (tzw. finansista) i biszkopt Jaconda można upiec dzień wcześniej. Także dzień wcześniej można przygotować śmietanę na krem Earl Grey.
Przepis ze strony www.talitaskitchen.com ze zmianami
Biszkopt czekoladowy (tzw. finansista) i biszkopt Jaconda można upiec dzień wcześniej. Także dzień wcześniej można przygotować śmietanę na krem Earl Grey.
Przepis ze strony www.talitaskitchen.com ze zmianami
Potrzebne składniki:
na ciasto biszkoptowe Jaconde:
2 jajka
70g mączki migdałowej
20g mąki pszennej
60g cukru pudru
60g białka
20g cukru pudru
szczypta soli
na ciasto czekoladowe:
75g gorzkiej czekolady
40g masła
35g cukru pudru
20g mąki pszennej
20g mączki migdałowej
60g białek
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
na krem Earl Grey:
150ml śmietany 36%
1 torebka herbaty Earl Grey
250g sera mascarpone
40g cukru pudru
na syrop Earl Grey:
150ml wody
1 torebka Earl Grey
80g cukru drobnego
na polewę:
150g śmietany 36%
100g gorzkiej czekolady
1 torebka herbaty lawendowej
dodatkowo 75g czekolady
dodatkowo 75g czekolady
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przygotowujemy blachę lub formę silikonową do rolady, wykładamy ją papierem do pieczenia. Robimy biszkopt Jaconde. Do miski przesiewamy mąkę, mączkę migdałową i 60g cukru. Dodajmy jajka i mieszamy trzepaczką. Ubijamy białka z cukrem i solą, łączymy wszystkie składniki delikatnie. Wylewamy na blachę, wygładzamy. Pieczemy około 10 minut. Studzimy i kroimy na dwie części. U mnie wyszły prostokąty o wymiarach 25 cm na 17,5 cm.
2. Robimy ciasto czekoladowe. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem. Do miski przesiewamy sypkie składniki: mąkę, mączkę migdałową, sól i cukier. Dodajemy do nich białko i wanilię, mieszając ręczną trzepaczką. Do całości dodajemy stopioną czekoladę z masłem i mieszamy. Rozkładamy masę na połowie blachy, pieczemy około 6-8 minut.
3. Przygotowujemy krem Earl Grey. Śmietanę zagotowujemy, wkładamy torebkę herbaty, zaparzamy około 4 minuty. Torebkę wyjmujemy, a śmietanę mocno schładzamy. Do miski wkładamy serek, cukier i śmietanę, ubijamy mikserem. Schładzamy.
4. Na syrop Earl Grey wszystkie składniki zagotowujemy w rondelku, a potem schładzamy.
5. Zagotowujemy śmietanę na lawendową polewę. Wkładamy torebkę lawendowej herbatki, zaparzamy. PO kilku minutach wyjmujemy torebkę (jeśli śmietana będzie zimna, jeszcze raz podgrzewamy) i zalewamy czekoladę, mieszamy.
6. Biszkopt Jaconde smarujemy bardzo cienko, roztopioną czekoladą.
3. Przygotowujemy krem Earl Grey. Śmietanę zagotowujemy, wkładamy torebkę herbaty, zaparzamy około 4 minuty. Torebkę wyjmujemy, a śmietanę mocno schładzamy. Do miski wkładamy serek, cukier i śmietanę, ubijamy mikserem. Schładzamy.
4. Na syrop Earl Grey wszystkie składniki zagotowujemy w rondelku, a potem schładzamy.
5. Zagotowujemy śmietanę na lawendową polewę. Wkładamy torebkę lawendowej herbatki, zaparzamy. PO kilku minutach wyjmujemy torebkę (jeśli śmietana będzie zimna, jeszcze raz podgrzewamy) i zalewamy czekoladę, mieszamy.
6. Biszkopt Jaconde smarujemy bardzo cienko, roztopioną czekoladą.
Po wyjęciu z lodówki ciasto dekorujemy i kroimy. Ja udekorowałam pozostałą polewą czekoladową, płatkami jadalnych chabrów i kandyzowanymi fiołkami.
Wygląda jak małe torciki ,zdjęcia perfekcyjne :)
OdpowiedzUsuńDziėkuję:)
Usuń