27.08.2016

CIASTO OPERA EARL GREY

Ciasto Opera Earl Grey



  Oryginalne i znane ciasto Opera składa się z kilku warstw migdałowego biszkoptu Jaconde nasączonego kawą i maślanego kremu. Moje ciasto też składa się z kilku warstw. Jest to jednak wersja lżejsza, krem maślany zastąpiłam kremem z mascarpone, a nasączyłam syropem z dodatkiem Earl Grey. 
Biszkopt czekoladowy (tzw. finansista) i biszkopt Jaconda można upiec dzień wcześniej. Także dzień wcześniej można przygotować śmietanę na krem Earl Grey.




Przepis ze strony www.talitaskitchen.com ze zmianami

Potrzebne składniki:

na ciasto biszkoptowe Jaconde:
2 jajka
70g mączki migdałowej
20g mąki pszennej
60g cukru pudru
60g białka
20g cukru pudru
szczypta soli

na ciasto czekoladowe:
75g gorzkiej czekolady
40g masła
35g cukru pudru
20g mąki pszennej
20g mączki migdałowej
60g białek
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

na krem Earl Grey:
150ml śmietany 36%
1 torebka herbaty Earl Grey 
250g sera mascarpone
40g cukru pudru

na syrop Earl Grey:
150ml wody
1 torebka Earl Grey
80g cukru drobnego

na polewę:
150g śmietany 36%
100g gorzkiej czekolady
1 torebka herbaty lawendowej


dodatkowo 75g czekolady





Sposób wykonania:

1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przygotowujemy blachę lub formę silikonową do rolady, wykładamy ją papierem do pieczenia. Robimy biszkopt Jaconde. Do miski przesiewamy mąkę, mączkę migdałową i 60g cukru. Dodajmy jajka i mieszamy trzepaczką. Ubijamy białka z cukrem i solą, łączymy wszystkie składniki delikatnie. Wylewamy na blachę, wygładzamy. Pieczemy około 10 minut. Studzimy i kroimy na dwie części. U mnie wyszły prostokąty o wymiarach 25 cm na 17,5 cm.



2. Robimy ciasto czekoladowe. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem. Do miski przesiewamy sypkie składniki: mąkę, mączkę migdałową, sól i cukier. Dodajemy do nich białko i wanilię, mieszając ręczną trzepaczką. Do całości dodajemy stopioną czekoladę z masłem i mieszamy. Rozkładamy masę na połowie blachy, pieczemy około 6-8 minut.
3. Przygotowujemy krem Earl Grey. Śmietanę zagotowujemy, wkładamy torebkę herbaty, zaparzamy około 4 minuty. Torebkę wyjmujemy, a śmietanę mocno schładzamy. Do miski wkładamy serek, cukier i śmietanę, ubijamy mikserem. Schładzamy.
4. Na syrop Earl Grey wszystkie składniki zagotowujemy w rondelku, a potem schładzamy.
5. Zagotowujemy śmietanę na lawendową polewę. Wkładamy torebkę lawendowej herbatki, zaparzamy. PO kilku minutach wyjmujemy torebkę (jeśli śmietana będzie zimna, jeszcze raz podgrzewamy) i zalewamy czekoladę, mieszamy.
6. Biszkopt Jaconde smarujemy bardzo cienko, roztopioną czekoladą. 




Czekamy, aż zastygnie. Ciasto kładziemy (na razie najlepiej na papierze do pieczenia) stroną czekoladową do spodu. 




Wierzch ciasta smarujemy syropem, a potem polewą. Nakładamy połowę kremu z serem mascarpone, przykrywamy ciastem czekoladowym. Na ciasto rozsmarowujemy polewę, przykrywamy ciastem jasnym. Ciasto nasączamy syropem i nakładamy pozostałą połowę kremu, krem wygładzamy. Ciasto wkładamy do lodówki. 




Po wyjęciu z lodówki ciasto dekorujemy i kroimy. Ja udekorowałam pozostałą polewą czekoladową, płatkami jadalnych chabrów i kandyzowanymi fiołkami.









Smacznego!





2 komentarze: