23.08.2016

CIASTO ZE SZPINAKIEM I OWOCAMI


Ciasto ze szpinakiem i owocami



  To jest drugi przepis na ciasto ze szpinakiem. Bardzo się przekonałam do wypieku ze szpinakiem, którego w ogóle nie czuć, a ciasto zyskuje piękny, zielony kolor:)
Przepis na to ciasto znajduje się prawie na każdym cukierniczym blogu ... no cóż, tym razem nie jestem oryginalna:)



Potrzebne składniki:

450g mrożonego szpinaku
4 jajka
300g mąki pszennej krupczatki
150g cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
300ml oleju roślinnego z pestek winogron
szczypta soli

na krem:
500g serka mascarpone
400g bitej śmietany
cukier według uznania

dodatkowo:
250g borówek amerykańskich
250g malin






Sposób wykonania:

1. Szpinak rozmrażamy i odsączamy z płynu. 




Wkładamy do miski i blendujemy z olejem. W drugiej misce miksujemy jajka z cukrem i solą. Do szpinaku dodajemy na przemian mąkę z proszkiem i jajka. Masę wlewamy do tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 50-60 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
2. Serek mieszamy z bitą śmietaną i cukrem. Ciasto przekładamy kremem i owocami. 













Smacznego!


3 komentarze:

  1. Uwielbiam to ciasto:) w te wakacje robiłam je 2 razy a pierwszy raz 3 lata temu:) . W październiku będę je robiła bo moi goście nie wierza,że jest ciasto ze szpinaku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jednak oryginalna. Te boki ciasta - czarujące. Nie wyświetla się u mnie - jak to zrobić. Czy mogę prosić o wskazówki?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Elu:)
    Służę wskazówkami w zakresie cukiernictwa, w kwestii komputerowej nie podejmuję się😜

    OdpowiedzUsuń