Ciasto ze szpinakiem i owocami
To jest drugi przepis na ciasto ze szpinakiem. Bardzo się przekonałam do wypieku ze szpinakiem, którego w ogóle nie czuć, a ciasto zyskuje piękny, zielony kolor:)
Przepis na to ciasto znajduje się prawie na każdym cukierniczym blogu ... no cóż, tym razem nie jestem oryginalna:)
Przepis na to ciasto znajduje się prawie na każdym cukierniczym blogu ... no cóż, tym razem nie jestem oryginalna:)
Potrzebne składniki:
450g mrożonego szpinaku
4 jajka
300g mąki pszennej krupczatki
150g cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
300ml oleju roślinnego z pestek winogron
szczypta soli
na krem:
500g serka mascarpone
400g bitej śmietany
cukier według uznania
dodatkowo:
250g borówek amerykańskich
250g malin
Sposób wykonania:
1. Szpinak rozmrażamy i odsączamy z płynu.
Wkładamy do miski i blendujemy z olejem. W drugiej misce miksujemy jajka z cukrem i solą. Do szpinaku dodajemy na przemian mąkę z proszkiem i jajka. Masę wlewamy do tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 50-60 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
2. Serek mieszamy z bitą śmietaną i cukrem. Ciasto przekładamy kremem i owocami.
Smacznego!
Uwielbiam to ciasto:) w te wakacje robiłam je 2 razy a pierwszy raz 3 lata temu:) . W październiku będę je robiła bo moi goście nie wierza,że jest ciasto ze szpinaku:)
OdpowiedzUsuńA jednak oryginalna. Te boki ciasta - czarujące. Nie wyświetla się u mnie - jak to zrobić. Czy mogę prosić o wskazówki?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję Elu:)
OdpowiedzUsuńSłużę wskazówkami w zakresie cukiernictwa, w kwestii komputerowej nie podejmuję się😜