19.08.2016

CIASTO ANIELSKIE Z KREMEM CYTRYNOWYM

Ciasto anielskie z kremem cytrynowym



  Ciasto jest naprawdę anielskie, zarówno w smaku, jak i w wyglądzie. Niestety potrzebna jest do niego specjalna forma z kominkiem, wyjmowanym dnem i nóżkami do podparcia formy, gdy będziemy ciasto odwracać do góry dnem. Ciasto podobno bywa kapryśne, ale ja na szczęście tego jeszcze nie doświadczyłam:)



Potrzebne składniki:

na ciasto:
360g białek (około 12 sztuk)
120g mąki pszennej
200g cukru pudru
2 łyżeczki cream of tartar
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego

na krem:
1 jajko
4-5 żółtek (zależy od wielkości)
170g soku z cytryn
220g cukru drobnego
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
200g masła w temperaturze pokojowej

na dekorację:
90g białek
150g cukru drobnego 
szczypta soli




Sposób wykonania:

1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mąkę przesiewamy z 70g cukru. Ubijamy białka z solą i cream of tartar, dodajemy w trakcie ubijania pozostały cukier, po jednej łyżce. Dodajemy ekstrakt. Następnie dodajemy mąkę z cukrem, delikatnie mieszając łopatką lub łyżką.


Masę nakładamy do formy na Angel Cake, formy niczym nie wykładamy i nie smarujemy. 




Pieczemy około 30-35 minut. Ciasto po upieczeniu jest na wierzchu lekko rumiane. 



 Formę wyjmujemy z piekarnika i odwracamy do góry dnem. Tak ciasto studzimy, aż będzie zimne. Formę odwracamy i  nożem ciast odcinamy od ścianek. 




2. Robimy krem. Sok cytrynowy podgrzewamy z cukrem. Jajko z żółtkami ubijamy, zalewamy gorącym sokiem, dodajemy startą skórkę. Masę wlewamy do rondelka i energicznie mieszając ręczną trzepaczką podgrzewamy, aż osiągnie konsystencję budyniu. Studzimy do temperatury 40 stopni, a następnie miksujemy dodając po kawałku masła, aż do wyczerpania. Studzimy. 



3. Ciasto można nasączyć wodą z cukrem i likierem cytrynowym. Kroimy je na blaty i przekładamy kremem cytrynowym. Wkładamy do lodówki. 
4. Białka z cukrem i solą mieszamy w misce w kąpieli wodnej, aż rozpuści się cukier. Zdejmujemy i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. 



Dekorujemy ciasto.



Palnikiem przypalamy bezę.









Smacznego!


2 komentarze: