16.01.2019

TORT POMARAŃCZOWO-PISTACJOWY

Tort pomarańczowo-pistacjowy

650

  Zwykły biszkopt z nieprzeciętnie dobrym przełożeniem staje się poezją smaku! Polecam:)

650


Potrzebne składniki:

na biszkopt:
4 jajka
80g cukru pudru
110g mąki pszennej
2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
szczypta soli

na krem:
300g masła w temperaturze pokojowej
300g cukru pudru
110g śmietany 36% w temperaturze pokojowej
250g mleka 1 laska wanilii
1/2 bobu tonka
8 żółtek
15g mąki pszennej
3 łyżki spirytusu (opcjonalnie)
150g zielonych pistacji

dodatkowo:
200g konfitury z gorzkich pomarańczy
2 sztuki świeżych pomarańczy

do nasączenia biszkoptu:
sok pomarańczowy
likier pomarańczowy

Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 20-22 cm. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy żółtka z wodą z kwiatów pomarańczy i 40g cukru, w drugiej misce ubijamy białka z solą i pozostałym cukrem. Łączymy masy i dosypujemy mąkę, delikatnie mieszamy. Pieczemy około 40 minut (test suchego patyczka). Studzimy w formie. 
2. Masło miksujemy dodając 100g cukru i śmietanę. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy ziarenka wanilii, gotujemy. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy mąkę i jeszcze chwilę mieszamy. Żółtka zalewamy gorącym mlekiem, przelewamy do rondelka i jeszcze podgrzewamy, aby uzyskać konsystencję gęstego kremu. Przekładamy do niskiego naczynia, przykrywamy szczelnie folią plastykową spożywczą i odstawiamy do studzenia. Po wystudzeniu zaczynamy powtórnie miksować masło, dodając po łyżce kremu żółtkowego, dodajemy spirytus. Pistacje rozdrabniamy i dodajemy do kremu.
3. Biszkopt kroimy na krążki, nasączamy likierem i sokiem pomarańczowym. Pomarańcze obieramy i kroimy na drobne kawałki. mieszamy z konfiturą. Tort przekładamy na przemian konfiturą i kremem pistacjowym. Na wierzchu smarujemy ciasto kremem pistacjowym. Dekorujemy według swojego uznania. 

650

650

650

650


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz