3.10.2016

TORT KARMELOWY Z KWIATKAMI Z KREMU

Tort karmelowy z kwiatkami z kremu



  Czasami "popełniam" taki tort:) dużo dekoracji z kremu maślanego. Jest to ciasto bardzo spektakularne, goście zazwyczaj witają takie ciasto słowem WOW:) ... a potem, na talerzu, taką dekorację odkładają:) Często robię taki krem pół na pół z tłuszczem roślinnym "Crisco", taki krem jest naprawdę smaczny. Niestety tym razem nie miałam go i zrobiłam klasyczny krem maślany. Środek ciasta: biszkopt karmelowy i krem kajmakowy, są przepyszne! 
Polecam!


 Potrzebne składniki:

na ciasto:
(tortownica 23 cm średnica)
5 jajek
100g cukru pudru
125g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
100g cukru drobnego
100ml wody

na krem:
200g masła w temperaturze pokojowej
6 żółtek
100g cukru drobnego
100ml wody
250g dulce de leche

na poncz:
likier jajeczny
mleko

na dekorację:
300g masła w temperaturze pokojowej
5-6 łyżek mleka zagęszczonego słodzonego
2 łyżki alkoholu
barwniki spożywcze

na opaskę wokół tortu:
200g czekolady karmelowej
folia bąbelkowa

Sposób wykonania:

1. Oddzielamy białka od żółtek. Gotujemy karmel z cukru i wody o kolorze bursztynowym. Ubijamy żółtka dodając karmel (lekko przestudzony) i ekstrakt waniliowy. Ubijamy białka z solą i cukrem pudrem. Łączymy, mieszając delikatnie, żółtka, białka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 30-35 minut (test suchego patyczka). Studzimy w formie.
2. Masło miksujemy do białości. Gotujemy syrop z cukru i wody do 120 stopni. Miksujemy żółtka, dodajemy syrop, cały czas miksując. Miksujemy tak długo, aż żółtka osiągną temperaturę pokojową. Następnie zaczynamy znowu miksować masło, dodając po łyżce masy żółtkowej. Na koniec dodajemy dulce de leche i krótko miksujemy, do połączenia się składników. 
3. Ciasto kroimy na krążki, nasączamy likierem rozrzedzonym mlekiem. Przekładamy kremem i wkładamy do lodówki.
4. Masło miksujemy dodając po łyżce mleka skondensowanego, na koniec miksowania można dodać kilka łyżek alkoholu. Ciasto wyjmujemy z lodówki i smarujemy cienko boki i wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki.
5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Folię bąbelkową przycinamy do wymiarów ciasta. Smarujemy folię czekoladą. Odczekujemy, aż lekko stężeje, następnie owijamy wokół tortu i odstawiamy do lodówki.





6. Zdejmujemy folię z tortu, dekorujemy tort kremem maślanym według swojego pomysłu. 















Smacznego!


4 komentarze: