10.10.2016

TARTA JESIENNA

Tarta jesienna z dynią



  Ciasto podobne do amerykańskiego pumpkin pie, ale bez korzennych  przypraw, przez co ciasto jest delikatniejsze, subtelniejsze w smaku. Dodatek kremu z serkiem śmietankowym sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej delikatne.



 Potrzebne składniki:

na spód:
120g masła zimnego
200g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
szczypta soli

na nadzienie:
450g pulpy dyniowej
400 ml mleka skondensowanego słodzonego
2 jajka
2 żółtka
szczypta soli

na krem:
300g serka śmietankowego typu philadelphia
150g masła w temperaturze pokojowej
2-3 łyżki cukru (lub więcej, według uznania)




Sposób wykonania:

1. Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto, wykładamy formę na tartę, uprzednio wysmarowaną masłem. Zostawiamy około 1/6 ciasta. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Odłożone ciasto wałkujemy i wycinamy listki. Pieczemy je w temperaturze 200 stopni, do zrumienienia.
2. Składniki na nadzienie miksujemy na małych obrotach, wylewamy na spód tarty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 60 minut.
3. Masło miksujemy z cukrem, dodajemy ser. Chwilę jeszcze całość miksujemy. Krem wkładamy do worka cukierniczego i dekorujemy ciasto. Układamy listki.







Smacznego!



2 komentarze: