Tort Malakoff

Potrzebne składniki:
biszkopty
na krem:
4 żółtka
250ml mleka
50g cukru drobnego
20g mąki pszennej
10g mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii
150g masła
2 łyżki rumu
poncz:
200ml mleka
kilka łyżek rumu (według uznania)
dekoracja:
100g czarnej czekolady (90% kakao)
150ml śmietany 30%
groszek ptysiowy
2 łyżki czarnego kakao
poziomki i kwiaty jadalne
50g płatków migdałowych
Sposób wykonania:
1. Najpierw przygotowujemy krem. Mleko gotujemy z wanilią, którą wcześniej przecinamy i wyjmujemy ziarenka do mleka. Żółtka mieszamy ręczną trzepaczką z cukrem, a potem z mąką. Zalewamy mlekiem żółtka, mieszamy. Przelewamy wszystko do rondelka i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta konsystencja kremu. Krem przenosimy do miseczki, przykrywamy szczelnie folią i studzimy.
2. Miksujemy masło (można dodać jeszcze łyżkę cukru pudru), w czasie miksowania dodajemy po łyżce waniliowego kremu. Na koniec dodajemy alkohol i mieszamy.
3. W misce umieszczamy zimne mleko i rum. Moczymy biszkopty i układamy w formie. Na biszkopty kładziemy warstwę kremu, kolejną warstwę biszkoptów i pozostały krem. Wkładamy ciasto do lodówki.
4. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
Śmietanę podgrzewamy, czekoladę rozdrabniamy. Gorącą śmietaną zalewamy czekoladę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, na wierzchu układamy groszek ptysiowy, polewamy czekoladą i posypujemy kakao.
Boki ciasta obsypujemy płatkami migdałowymi. Na wierzchu ciasta układamy dekorację według swojego uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz