29.08.2017

TARTA TATIN Z MORELAMI

Tarta tatin z morelami



Potrzebne składniki:

na ciasto:
240g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka brązowego cukru
6 łyżek morelowego dżemu
4 jajka
skórka starta z 1 pomarańczy
sok z całej pomarańczy
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki migdałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

dodatkowo:
1/2 szklanki brązowego cukru
3 łyżki masła
kilka sztuk moreli (do wyłożenia dna formy)
6 łyżek dżemu morelowego

na krem:
125g (1 op) serka cream cheese typu philadelphia
100ml śmietany 30%
1-2 łyżki cukru pudru (według uznania)


Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Na dno formy kładziemy papier do pieczenia, sypiemy cukier brązowy równą warstwą. Topimy masło, za pomocą łyżeczki skrapiamy równomiernie cukier. Na wierzchu układamy morele (brzuszkami do góry).



2. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy całe jajka, następnie po kolei wszystkie składniki ciasta, ciągle mieszając. Ciasto wylewamy na morele. Pieczemy około 40-45 minut (test suchego patyczka).



3. Po wyjęciu z piekarnika, formę z ciastem odwracamy na talerz do góry dnem. Odrywamy papier, studzimy. 



4. Dżem morelowy przekładamy do rondelka, dodajemy dwie łyżki wody, podgrzewamy. Gorącym dżemem (jeśli ma kawałki owoców, przecieramy przez sitko) polewamy ciasto, równo rozsmarowujemy. Studzimy. 



5. Ubijamy śmietanę, miksujemy serek z cukrem, łączymy delikatnie mieszając. Kremem napełniamy worek cukierniczy, dekorujemy ciasto. 





Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz