27.08.2017

CIASTO ANGEL CAKE Z OWOCAMI

Ciasto Angel Cake z owocami



  Delikatny biszkopt z białek i dużo owoców, to gwarantowany sukces cukierniczy, szczególnie latem:) 





Potrzebne składniki:

na ciasto:
360g białek
120g mąki pszennej
200g cukru pudru
2 łyżeczki cream of tartar
1 łyżka ekstraktu z wanilii

na krem:
400ml mleka
1 laska wanilii
5 żółtek
80g cukru
30g mąki pszennej
20g skrobi kukurydzianej
40g masła
150g sera mascarpone
200ml śmietany 30% zimnej



do nasączenia:
likier cytrynowy limoncello


dodatkowo:
sezonowe owoce

do dekoracji:
100g czekolady minimum 60% kakao



Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Mąkę przesiewamy z 70g cukru pudru do miski. Ubijamy białka z cream of tartar, dodajemy po łyżce pozostały cukier. Dodajemy mąkę z cukrem, lekko mieszamy, dodajemy ekstrakt.
Masę wylewamy do specjalnej formy z kominkiem, do ciasta Angel Cake. Formy niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy. Pieczemy 30-35 minut. Formę wyjmujemy z piekarnika i przekręcamy do góry dnem, tak ciasto studzimy. Potem ciasto wykrawamy z formy. Kroimy na trzy blaty. 



2. Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii. Żółtka miksujemy z cukrem i z mąką oraz skrobią. Mlekiem zalewamy żółtka, mieszamy, przekładamy do rondelka i gotujemy kilka minut, aż osiągniemy konsystencję budyniu. Krem lekko studzimy, dodajemy masło i mieszamy. Przekładamy do płaskiego naczynia, przykrywamy folią i studzimy.



3. Mascarpone miksujemy razem ze śmietanką. Łączymy, delikatnie mieszając, z kremem patissiere.
4.  Ciasto przekładamy kremem i owocami. Na wierzchu układamy owoce.





Topimy czekoladę i ozdabiamy boki ciasta.








Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz