Ciasto marchewkowe z warzywnymi chipsami
Przepis na to ciasto dostałam od mojej kuzynki, która dostała je od koleżanki, która dostała je od ...itd.
...autor przepisu nieznany.
Znacie to prawda? ...aż odkryłam w internecie, zupełnie przypadkiem, że jest to przepis identyczny, jak na stronie bloga Kwestia Smaku:)
Zrobiłam kilka zmian, dodałam więcej bakalii i oczywiście przesmaczne, chrupiące chipsy. Warzywa, które chrupią i rozsypują się na pył, na języku... błogostan kulinarny:)
Potrzebne składniki:
na ciasto:
2 jajka
200g cukru pudru
150ml oleju z pestek winogron
200g marchwi
50g wiórków kokosowych
200g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
80g ananasa z puszki
50g orzechów
50g daktyli
30g kandyzowanego imbiru
20g pistacji
na krem i polewę:
125g sera typu philadelphia
125g śmietany 36%
150g białej czekolady
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Jajka miksujemy na wolnych obrotach z cukrem, dodajemy olej i sypkie składniki. Marchew ścieramy drobno, dodajemy do masy. Lekko mieszając dodajemy posiekane ananasy i bakalie. Pieczemy około 45 minut (test suchego patyczka).
2. Śmietanę podgrzewamy, zalewamy nią rozdrobnioną czekoladę, mieszamy. Część czekoladowej masy dodajemy do serka na krem, a część zostawiamy na polewę.
3. Po wystudzeniu ciasta, kroimy go na dwa krążki, przekładamy kremem i polewamy polewą z białej czekolady.
Obkładamy warzywnymi chipsami. Słodkie, sypkie warzywa są wspaniałym uzupełnieniem ciasta marchewkowego.
Bardzo lubię ciasto marchewkowe,bakalie też od dziecka, więc chętnie się skuszę na jedną porcyjkę do kawky. Mmmm.... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń