Tort migdałowo-kokosowy
Tort bardzo przypomina w smaku kulki Rafaello. Od dłuższego czasu eksperymentuję, żeby przybliżyć smak kremu kokosowego przysmaku Rafaello. Ten krem w torcie migdałowo-kokosowym jest najbliższy oryginałowi.
Potrzebne składniki:
na ciasto:
4 jajka
125g cukru pudru
125g mąki pszennej
70g mąki migdałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki oleju z pestek winogron
10ml mleka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
na krem:
150ml śmietany 30%
200g białej czekolady
2 łyżki masła
500g sera mascarpone
100ml śmietany 30%
2 sztuki wafli kokosowych Princessa
150g blanszowanych migdałów
na poncz:
likier kokosowy
mleko
na dekorację:
wiórki kokosowe
niebieska i biała masa cukrowa
krem maślany (utarte masło z cukrem)
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy żółtka z cukrem, dalej ubijając dodajemy pozostałe składniki, a na koniec ubitą pianę z białek z solą. Pianę delikatnie mieszamy z masą. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 20-22 cm. Pieczemy około 35 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
2. Gotujemy śmietanę (150ml), zalewamy nią posiekaną czekoladę, dodajemy masło i całość mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
3. Miksujemy zimny serek i śmietanę, dodajemy partiami masę czekoladową. Kroimy wafle kokosowe i siekamy migdały.
4. Ciasto kroimy na blaty, nasączamy ponczem z likieru i mleka. Na blat nakładamy krem, posypujemy waflami, na następny blat kładziemy krem i posypujemy migdałami, kolejny blat smarujemy kremem i znowu posypujemy waflami.
Na wierzchu kładziemy krem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Boki tortu smarujemy cieniutką warstwą kremu maślanego. Wkładamy ciasto do lodówki.
5. Wykonujemy dekoracje z masy cukrowej, według swojego uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz